Vreme je za berbu dunja, kako da znate da li su zrele?

Postavljeno: 24.09.2020

Dunje se beru tokom septembra pa sve do kraja oktobra, a vreme berbe presudno utiče na kvalitet i tehnološka svojstva tih plodova. Stručnjaci napominju da dunja dugo vegetira, odnosno raste te da prerana berba može uzrokovati veliki gubitak u težini i kvalitetu, dok kašnjenje može dovesti do prekomernog opadanja plodova i pojave skladištenih bolesti.

– Dunja se bere dok su plodovi manje- više na određenom stupnju zrelosti koja se ne može uvek lako i pravilno odrediti. Kada ćemo odrediti optimalno vreme berbe zavisiće u mnogome i od namene plodova, da li će se koristiti za konzumnu upotrebu ili pak za prerađivačke kapacitete – kaže svetodavac u kruševačkoj Poljoprivredno savetodavnoj i stručnoj službi Radomir Bušatović, koji je i direkotor ovdašnje PSSS.

U praksi se, objašnjava on, botanička zrelost utvrđuje odvajanjem peteljke plodova od grančica, promenom osnovne boje pokožice (dobijanje žućkaste ili žute boje), promenom boje semenke, koezistencijom mesnatog dela.
Kao jedan od pokazatelja može poslužiti i lakoća odvajanja malja sa pokožice ploda jer se kod nezrelih plodova malje znatno teže čupaju.

– Plodovi dunje namenjeni preradi beru se u punoj zrelosti. Pre berbe poželjno je pokupiti otpale plodove i očistiti korov. Pri berbi treba voditi računa da se ne lome grančice koje nose plodove jer će one nositi rodne pupoljke za narednu godinu – napominje on.

Prema kvalitetu dunje se stavljaju u promet kao dunje I i II kvaliteta. Dunje I kvaliteta moraju biti pravilno razvijene prečnika najmanje oko 70mm, meso ploda mora biti svetložute boje i bez mrkih mrlja, a pokožica ne sme imati crne mrlje. Dunje II kvaliteta mogu imati 5 odsto plodova sa mrkim mrljama i manjim oštećenjima, prečnik ploda mora biti preko 50 mm.

J.B.

Ostale vesti

back-to-top