U Kruševcu otvorena izložba meda i pčelinjih proizvoda

Postavljeno: 24.09.2020

U organizaciji Društva pčelara „Dr Bogoljub Konstantinović“ i pod pokrovoteljstvom Grada Kruševca, u letnjoj bašti Doma vojske organizuje se 33. po redu izložba meda i pčelinjih proizvoda. Tokom naredna tri dana svoje proizvode predstaviće dvanaest pčelara, uglavnom sa područja Rasinskog okruga

Iako je ove godine, zbog aktuelne epidemiološke situacije, izlgača mnogo manje nego ranijih godina, ponuda je dobra. Da kupe garantovano prirodan med, posetiocu mogu u naredna tri dana, a pored bagremovog, livadskog, šumskog i meda u saću, u ponudi je i propolis, vosak, polen, rakije od meda, te prirodna kozmetika na bazi meda.

Izložbu je otvorio Marko Knežević, pomoćnik gradonačelnika za poljoprivredu, vodoprovredu i šumarstvo, istakavši tom prilikom da grad Kruševac ima dobru saradnju sa Društvom pčelara „Dr Bogoljub Konstantinović“ koje je, kako je kazao, jedno do najboljih u Srbiji, te da će se kroz mere agrarne politike raditi na tome da se pčelarstvo u našem kraju podigne na još viši nivo.

U ime kruševačkog Društva pčelara prisutne je pozdravio Miodrag Bučić, predsednik Društva .

– Trenutno imamo oko 120 članova sa oko 10.000 košnica na teritoriji grada Kruševca, a kada su povolji uslovi za pašu, prikupi se i do 200 tona meda. Zadnje tri godine nisu bile najpovoljnije za nas pčelare, ali se nadamo da će iduća godina biti bolja – kazao je Bučić, uz poruku da je med najkorisnija hrana i da podiže imunitet, te da ga treba koristiti svakodnevno, posebno sada, u vreme pandemije.

Izlagači meda na ovogodišnjoj izložbi uglavnom su sa područja grada i Rasinkog okruga, a sa strane je došao samo jedan pčelar koji na ovu izložbu dolazi poslednjih 20 godina.

– Mnogi su odustali zbog korona virusa, a ja sam želeo da građanima Kruševca ponudim med i sa nekih drugih područja, u ovom slučaju, sa područja Suve planine, na tromeđi gde se spaja Vlasotince, Babušnica i Crna Trava – rekao je Duško Fijatović , pčelar iz Niša, na čijoj tezgi je pored meda, u ponudi i propolis, te vosak koji, kako je objasnio, ljudi kupuju za izradu raznih melema i krema.

Već prvog dana izložbe, brojni Kruševljani su došli da kupe med i proizvode od meda,a kako navode izlagači, ono što je karakteristično za ovake izložbe je da kupci imaju i puno pitanja o lekovitosti meda, posbno o tome kako se pravilno konzumiraju određeni proizvodi od meda.

Izložba meda u Kruševcu organizuje se uz poštovanje svih propisanih mera u borbi protiv korona virusa i trajaće u naredna tri dana, tačnije, do 26. septembra.

D.P.

Ostale vesti

back-to-top