“Moj poslanik” za građane Rasinskog okruga

Postavljeno: 24.09.2020

Građani Rasinskog okruga dobijaju priliku da kroz projekat “Moj poslanik” prate rad narodnih poslanika koje su izabrali. Ana Tomić, koordinatorka komunikacija Edukativnog centra Kruševac, predstavila je danas projekat

– Cilj projekta je unapređenje komunikacije između građana i izabranih narodnih poslanika, kroz jačanje uloge građana kao pojedinaca u procesu donošenja odluka. Mi se zalažemo za Parlament u kojem preko izabranih narodnih poslanika, građani i građanke mogu da odlučuju o pitanjima koja su bitna za njihov svakodnevni život tj. da učestvuju u donošenju odluka – kaže Tomićka.

Uz medijsku kampanju, video produkciju, upotrebu socijalnih medija, realizovaće se kampanja podizanja svesti i akcije. Ona je objasnila da je fokus projekta “Moj poslanik” na platformi www.mojposlanik.rs. Niški Proaktiv je u prethodne tri godine preko ove platforme omogućio građanima sa juga Srbije da ostvare komunikaciju sa izabranim poslanicima iz pet okruga, a ove godine platforma je proširena i nadogradjena za još tri okruga, Rasinski, Raški i Zaječarski.

– Ono što je jako interesantno, i mislimo da je važno za građanke i građane Rasinskog okruga je prilika da dobiju informacije koje im neodostaju, da iako smo često svedoci nedostatka transparentnosti i odgovornosti u radu, da oni sa narodnim poslanicima ostvare komunikaciju. Da mogu da postave pitanja, dobiju odgovore, i prate tok inicijative koju su pokrenuli – ističe Tomić.

S obzirom na to da se još uvek čeka završetak konstituisanja Skupštine Srbije, nakon čega će se znati ko su poslanici iz našeg kraja, građani će tada dobiti mogućnost da komuniciraju sa svojim poslanicima.

– Tada će građani Rasinskog okruga preko interaktivne mape moći da kliknu upravo na Okrug i tada će na stranici profila poslanika moći će da postavljaju pitanja. Osim sadašnjih osnovnih informacija iz biografija i fotografije, biće dostupni podaci u kojim su odborima narodni poslanici, a mi ćemo svakako pratiti njihovu aktivnost, rad u Parlamentu, rad u odborima, kako bi taj proces bio u potpunosti transparentan – objasnila Tomićka.

Prema njenim rečima građani odlično reaguju na mogućnost da budu uključeni, da dobiju informacije koje im nedostaju i saznaju na koji način mogu da aktivno učestvuju u procesu donošenja odluka preko svojih izabranih predstavnika u Republičkom parlamentu.

Projekat “Moj poslanik” sprovodi niški Proaktiv, uz podršku podršku National Endowment for Democracy (NED), a Edukativni centar Kruševac je partnerska organizacija za Rasinski okrug.

M.S.

Ostale vesti

back-to-top