Savet stručnjaka: Kako napraviti matični sok od ribizle?

Postavljeno: 10.07.2024

Plodovi ribizle su riznica dragocenih materija. Još u davnim vremenima korišćeni su u ishrani, i u mnogim knjigama, još tada, ova voćka je opisana kao lekovita biljka. U narodnoj medicini se smatra da jača, čisti, okrepljuje i osvežava organizam.

Njeni plodovi su bobice, prepune sićušnog semena. Blagog i sladunjavo-kiselkastog su ukusa, fine arome i specifičnog mirisa. Ribizla ima osteljive plodove, koji ne dozrevaju naknadno. Najbolje je da se beru kada su zreli, ali ne i prezreli. Rano ubrani plodovi nemaju boju karakterističnu za sortu, a ukus je trpak i kiseo. Ako se zakasni, bobice se osipaju i brzo propadaju, lošeg su ukusa i smanjena je količina vitamina C. Plodove ne treba brati kada su vlažni od kiše ili rose i za vreme visokih temperatura.

Često se kaže da je ovo voće svojevrsni prirodni multivitamin, jer sadrži velike količine vitaminima kojih ima ne samo u plodovima, već i u svim zelenim delovima – pupoljcima, listovima i cvetovima. U tom pogledu posebno se izdvaja crna ribizla, čiji plodovi vitamina C imaju u izobilju, čak sedam do osam puta više od plodova maline, ogrozda i citrusa. Sasatavni deo plodova su i mineralne materije, pre svega kalijum, kalcijum, fosfor, gvožđe, magnezijum, natrijum. Mnogo je sastojaka koje ovo voće sadrži, a svi zajedno blagotvorno deluju na ljudski organizam.

Postoje zapisi koji potvrđuju da su još u davnoj prošlosti plodovi ribizle korišćeni za lečenje nekih bolesti. I danas su mnoge studije potvrdile da konzumiranje ribizle zaustavlja rast štetnih bakterija. Smatra se da ovo voće sprečava bolesti krvnih sudova. I napitak od sveže ceđenih plodova pomaže  i pozitivno utiče na povećanje koncentracije i pamćenje. S obzirom na to da su bogate vlaknima, ribizle regulišu i aktivnost creva. Nivo kalijuma u plodovima sprečava hipertenziju i snižava krvni pritisak, a pored toga je važan i za zdravlje bubrega. Stručnjaci tvrde da ako redovno jedete ribizle, možete usporiti starenje .

Matični sok ribizle je čisti voćni sok dobijen prvim ceđenjem voća, koji sadrži isključivo prirodne arome i vodu iz voća. Ovaj sok zadržava sve hranljive materije poreklom iz moćnog supervoća. Sadrži visokovredne fitoelemente, vitamine i minerale, izuzetno je intenzivnog ukusa i povoljno utiče na očuvanje zdravlja i podizanje energije!
Nakon branja, voće se pere, zatim presuje i sok se pasterizuje bez filtriranja. Pasterizacija se obavlja samo nekoliko sekundi na 80 stepeni, nakon čega se sok hladi.

Matični sok je dakle sok od kvalitetnih ribizla koje su korišćene brzo nakon branja, dobijen hladnim presovanjem i pasterizovan bez dodatka vode, šećera i aditiva.

Matični sokovi osmišljeni su sa ciljem da na ukusan i potpuno prirodan način osiguraju  organizmu neophodne vitalne nutrijente.

Slađana Cvetković, spec.struk.inž, savetodavac za prehrambenu tehnologiju, Poljoprivredna savetodavna i stručna služba Kruševac

Ostale vesti

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

back-to-top