Vlada Švajcarske Trsteniku i Užicu uplatila novac za projekte koji su građani izabrali

Postavljeno: 09.01.2021

Užice i Trstenik su prve dve opštine u Srbiji kojima je Vlada Švajcarske, kroz program „Reforma poreza na imovinu“, uplatila novac za projekte koje su predložili njihovi građani. Užicu je uplaćeno dva miliona i 820 hiljada dinara, a uskoro će dobiti još milion i po dinara, dok je Trsteniku uplaćeno 600 hiljada dinara

– Mi smo pozvali sve 44 opštine iz cele Srbije sa kojima radimo da se prijave i pitaju svoje građane šta misle da je napotrebnije u mestima gde žive. Od ukupne vrednosti svih projekata naš program bespovratno finansira 30 procenata, dok u nekim opštinama i znatno više. Nažalost, nisu se sve opštine odazvale, ali nadam se da uskoro hoće – kaže dr Branislav Milić, stručnjak na švajcarskom programu „Reforma poreza na imovinu“.

U Užicu je više od 800 građana predložilo ukupno 31 projekat uređenja javnih površina. Neki od predloga su uređenje javnih površina za najmlađe, rekonstrukcija i uređenje sportskih terena, postavljanje sadržaja za rekreaciju i sport, staza za šetanje, izletišta, mesta za odmor, postavljanje pešačko-zaštitnih ograda, kako u seoskim tako i u gradskoj sredini.

U Trsteniku je 150 građana ukupno predložilo sedam projekata, od toga četiri su iz seoskih mesnih zajednica a tri iz gradskih. Neki od projekata koje su tražili su uređenje javnih površina za decu, uređenje prostora za okupljanje građana u parku, uređenje trotoara i platoa ispred doma „Stari Trstenik“, kao i uređenje pešačke staze.

– Tokom ovog meseca očekujemo da još neke opštine završe sve potrebne procedure kako bismo i njima uplatili novac, i počeli da grade. Ukupno smo izdvojili 16,5 miliona dinara. Naš prvobitni dogovor sa opštinama je bio da se sve završi u prvom kvartalu ove godine, ali zbog aktuelne epidemiološke situacije moguća su i manja odlaganja – kaže dr Milić.

Švajcarski program „Reforma poreza na imovinu“ sa 44 opštine u celoj Srbiji radi na ažuriranju baze podataka o nekretninama, kao i na boljem uključivanju građana u proces donošenja odluka koje se tiču investicionog dela budžeta.

Ostale vesti

back-to-top