Varvarin ušao u ekološki program “Čista Srbija”

Postavljeno: 20.04.2021

Programom je predviđena izgradnja Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, kao i realizacija drugih važnih projekata u vrednosti od oko 10 miliona evra

Opština Varvarin jedna je od 65 opština u Srbiji koja je ušla u program “Čista Srbija”, čime je otvorena mogućnost konkurisanja za sredstva koja će biti ulagana u izgradnju kanalizacione mreže i separatora za prečišćavanje otpadnih voda. 

Program “Čista Srbija”, Vlada Republike Srbije realizuje na osnovu Sporazuma sa Narodnom Republikom Kinom, i podrazumeva da će u narednih pet godina na teritoriji cele Srbije, tamo gde je neophodno, biti izgrađena infrastruktura za prečišćavanje otpadnih voda i odlaganje i tretman čvrstog otpada.

Opština Varvarin konkurisala je za završetak kanalizacione mreže u četiri mesne zajednice,

U Prvomajskoj ulici u Varvarinu i naselju Rasadnik, u Selu Varvarin, Gornjem Katunu i Obrežu, kao i za izgradnju tri separatora. Vrednost ovih projekata iznosi oko 10  miliona evra što je veoma značajna investicija za ovu pomoravsku opštinu.

Projekat izgradnje komunalne infrastrukture i infrastrukture za odlaganje komunalnog čvrstog

otpada, predviđen je Programom “Srbija 2020-2025” svrstava se trenutno u najvredniji projekat koji se realizuje u Republici Srbiji. 

Ugovorom, koji je početkom februara meseca potpisani zmeđu Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i kompanije “China Road and brige corporation (CRBC)”, predviđeno je i obavezno angažovanje srpskih podizvođača od strane kineskih parnera, kompanije CRBC, i to u procentu ne manjem od 49 odsto.

Tekst i foto: Ž. M.

Ostale vesti

back-to-top