Ukinuto odeljenje u Srednjoj školi u Varvarinu, sindikat najavio protest

Postavljeno: 29.05.2020

Nakon što Ministarstvo prosvete ovogodišnjim Konkursom za upis nije predvidelo odeljenje ekonomskog tehničara u varvarinskoj Srednjoj školi sindikat te škole najavio je protest

Odobor Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije te škole saopštio je da su njegovi članovi “ogorčeni iznenadnom i neočekivanom odukom Ministarstva” da ukine taj smer te podsetili da prema sadašnjim i budućim učenicima imaju moralnu odgovornost jer su među osnovcima promovisali taj smer.

U Uniji napominju da zbog takve odluke nezadovoljni i zabrinuti ne samo radnici škole i predstavnici lokalne samouprave već i roditelji i učenici.  

Sindikat škole je zbog toga pozvao roditelje i građane da se u nedelju, 31. maja, u pet do 12 okupe ispred opštinske Biblioteke u Varvarinu.  

– Smatramo da je ovo jedan od načina da javnosti skrenemo pažnju na lošu procenu Ministarstva prosvete kojom ugrožava ne samo opstanak škole već i veliki broj porodica koje nemaju uslove da decu školuju u drugim gradovima – navodi sindikat u saopštenju. 

U Srednjoj školi u Varvarinu potvrđuju da je lokalna samouprava poslala dopis resornom Ministarstvu sa zahtevom da se odobri upis tog odeljenja, da se očekuje pozitivan ishod ali da za sada nema konretne inforomacije.

– Smer  ekonomski tehničar u našoj školi postiji već 20 godina, uvek je veliko interesovanje za njega, naši učenici su uspešni na republičkim takmičenjima, većina njih nastavlja studije na držvanim fakultetima, pokazuje dobre rezultate. Mi smo mala sredina i mala škola i svaki smer nam je značajan kako bi pružili deci i roditeljima mogućnost da steknu obrazovanje – kazala je za krusevacgrad.rs direktorka varvarinske Srednje škole Vesna Čabrić.

Školu pohađa 415 djaka koji na raspolaganju imaju prirodno matematički smer, potom smerove za mašinskog tehničara motornih vozila, tehničara za hemijsku i faramceutsku tehnologiju te trogodišnje smerove za automehaničara i mehaničara grejne i rashladne tehnike.

Direktorka potvrđuje da se broj učenika smanjuje te da je ove godine manje osmaka nego prethodne, ali smatra da škola može da upiše pet odeljenja ukoliko učenicima ponudi raznovrsne profile. 

Načelnik kruševačke Školske uprave Zoran Asković za krusevacgrad.rs kaže da je Školska uprava prihvatila plan upisa koji su predložile lokalne samouprave, ali da je Ministarstvo, verovatno na osnovu uvida u broj učenika koji završavaju osmi razred, odlučilo da neka odeljenja ukine. 

Prema podacima Školske uprave osmi razred u Varvarinu završava 122 đaka, a prošle godine ih je bilo 173. Ovogodišnjim Konkursom za upis predviđeno je ukupno 120 đaka u četiri odeljenja u varvarinskoj srednjoj školi. 

J.B. 

FOTO: https://www.facebook.com/ssvedurs/

Ostale vesti

back-to-top