Zaprašivanje protiv komaraca na 470 hektara voda 

Postavljeno: 29.05.2020

Zaprašivanje radi suzbijanja larvi komaraca obavljeno je tokom pretohodnih dana na površini od 470 hektara voda na području Kruševca

Reč je o zaprašivanju koje se radi u okviru programa Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, sprovodi ga preduzeće Rakom 92, a predviđena su tri tretiranja larvi komaraca i odraslih formi i jednki. Moguća su i dodatna tretiranja, ukoliko se na terenu pokaže potreba za tim.

To je za krusevacgrad.rs rekao načelnik gradskog odeljenja za poslove odbrane i vanredne situacije Dušan Todorović, koji je i član tima za praćenje sprovođenja programa suzbijanja komaraca na području centrale Srbije.  

– Ove godine je sproveden tretman na dodatnim površinama, odnosno na onim površinama za koje znamo da mogu da budu potencijalni rezervoari za larve komaraca. Tretiran je deo gde imamo sporadična izlivanja vodotokova u Đunisu, potom deo niz Ribarsku reku, deo Ribarske banje kao turističkog mesta, potom bare u delu preko Morave ka Padežu i Globaru, tamo gde ima većih zatvorenih površina, zatim sa leve strane Rasine u Golovodu, potom Trmčare gde smo imali problem izlivanja. Urađen je tretman i na veštačkoj akumulaciji na Jastrepcu, na Bagdali ispod Krsta, gde takođe dolazi do zadržavanja vode – naveo je Todorović. 

Grad Kruševac, u okviru svojih redovnih mera, radi zaprašivanje komaraca, takozvano zadimljavanje, što je, objasnio je Todorović, drugačiji postupak od zaprašivanja vodenih površina. Podseća da su oko prvog maja tretirani krpelji, te da se prate vremenske prilike kako bi se sprovelo pomenuto “zadimljavanje” protiv komaraca. 

Za te poslove Grad Kruševac iz budžeta u proseku godišnje izdvaja oko milion i po dinara, dok zaprašivanje vodenih površina finansira država. 

J.B. 

Ostale vesti

back-to-top