Oglasio se Vodovod povodom vodosnabdevanja Ćelija i Nabrđa

Postavljeno: 29.08.2023

Meštani sela Ćelije, iako žive pored istoimenog jezera koje snabdeva naseljena mesta Grada Kruševca pijaćom vodom, imaju velikih problema sa vodosnabevanjem ovog leta, a naročito poslednjih dana

JKP Vodovod Kruševac je tom prilikom izdao saopštenje u kome navode otežavajuće okolnosti koje dovode do toga od kojih je najveća dotrajalost i nedovoljni kapaciteti same mreže. Takođe, iz Vodovoda ističu da su izradili idejno rešenje za rekonstrukciju i dogradnju ovog vodovodnog sistema, da je trenutno uspostavljena normalizacija vodosnabdevanja i da se prati stanje na terenu

Kako se navodi u saopštenju, izgradnjom Fabrike vode za piće u Majdevu 1984. godine, obezbeđena je voda za 80 domaćinstava naselja Ćelije, Vasići i Nabrđe. Do danas, zvanično je priključeno 136 domaćinstava što opterećuje zastarelu vodovodnu mrežu naročito vikendima i u letnjim mesecima.

Dodatne poteškoće u vodosnabdevanju stvaraju nelegalno izgrađeni vodovodni priključci, kao i delom nenamensko korišćenje vode za polivanje. Ovakve okolnosti predstavljaju problem za vodosnabdevanje na ovom sistemu jer su svi objekti, računajući crpnu stanicu, rezervoar i cevovode, dotrajali i nedovoljnog kapaciteta.

Trenutno, Vodovod je obezbedio pijaću vodu za meštane Ćelija i Nabrđe u vidu cisterni kao privremenu meru dok se ponovo ne uspostavi redovno vodosnabdevanje.

U saopštenju se ističe da su stručne službe JKP Vodovod Kruševac izradile Idejno rešenje za rekonstrukciju i dogradnju ovog vodovodnog sistema u vrednosti od 45 miliona dinara. Na osnovu navedenog rešenja se delimično delovalo, pa je tokom 2021. godine rekonstruisan deo sekundarne mreže u ukupnoj dužini od 600 metara, dok je izvršen i remont pumpi. Međutim, iz Vodovoda ističu da navedene rekonstrukcije nisu dovoljne zbog velike potrošnje.

Kako ističu, da bi se trajno rešio problem, neophodno je da se u prvoj fazi izvrši rekonstrukcija potisnutog cevovoda u dužini od 5,5 kilometra. Potrebna je nabavka novih pumpi za potiskivanje vode i da se na postojećoj lokaciji izgradi nov rezervoar zapremine minimum 120 kubika; kao i izgradnja novog kompenzacionog rezervoara zapremine 30 kubika za pokrivanje vodosnabdevanja grupe domaćinstava.

Nakon prve faze, bilo bi potrebno rekonstruisati kompletnu sekundarnu mrežu.
U ovom trenutku, uspostavljena je normalizacija vodosnabdevanja i neprekidno će se pratiti stanje na terenu, zaključuje se u saopštenju JKP Vodovod Kruševac.

N.L.

Ostale vesti

back-to-top