Sreda, 17. februar – krajnji rok za uplatu prve rate poreza na imovinu

Postavljeno: 09.02.2021

Rok za uplatu prve rate godišnjeg poreza na imovinu za 2021. godinu ističe 17. februara

Prva rata, inače, regularno dospeva 15. februara, ali s obzirom na to da su 15. i 16. februar neradni dani zbog obeležavanja Dana državnosti Republike Srbije, dospeće prvog kvartala poreza na imovinu za 2021. godinu pomera se na prvi sledeći radni dan.

Prva rata poreza na imovinu plaća se u visini zadnjeg kvartala prema prošlogodišnjem rešenju. Ukoliko se ne uplati na vreme, obračunava se kamata prema Zakonu o poreskom postupku i poreskoj administraciji.

– Korisnici uplaćuju porez po prošlogodišnjem rešenju sve dok ne dobiju novo rešenje i njima se ne zaračunavaju nikakve kamate ako plaćaju po starom rešenju – kaže načelnica Odeljenja za utvrđivanje, kontrolu i naplatu javnih prihoda Gradske uprave Kruševac, Slavica Nastić.

Onog mometa kada korisnici dobiju novo rešenje dužni su da uplate razliku.

– Ukoliko je po novom rešenju iznos poreza viši plaća se razlika, a ako je novo rešenje manje u odnosu na staro onda će korisnici imati pretplatu na računu tako da će umanjiti iznos za neki sledeći kvartal – objašnjava ona.

Inače, porez na imovinu se plaća u četiri rate – prva do 15. februara, druga do 15. maja, treća do 15. avgusta, a poslednja do 15. novembra.

Obveznici poreza na imovinu su građani, preduzetnici i preduzeća, a prikupljaju ga lokalne samouprave.

D.M.

 

Ostale vesti

Komentari

1 thought on “Sreda, 17. februar – krajnji rok za uplatu prve rate poreza na imovinu

Comments are closed.

back-to-top