„14. oktobar“ kupio deo imovine imenjaka u stečaju

Postavljeno: 26.08.2022

Preduzeće „14. oktobar“ doo Kruševac, koje je deo Czechoslovak grupe, a od 2017. godine i većinski vlasnik dela istoimene kruševačke industrije koja je u stečaju, sada je kupilo najveći deo preostale imovine nekadašnjeg goganta. U pitanju je 13 objekata koji imaju ukupno oko 19.800 kvadrata na matičnoj lokaciji, na Jasičkom putu.

Prodaja ove celine, drugi put je na prodaju oglašena 24. jula, po početnoj ceni od oko 113 miliona dinara, jer je prethodni pokušaj prodaje, održan u aprilu ove godine, po početnoj ceni od oko 161 milion dinara propao zato što nije bilo interesenata.

Među objektima koji su sada prodati su objekti metaloprerađivačke industrije, među kojima je više zgrada, hala, magacina. Među pomenutim objektima su i trafostanica, kotlarnica, farbara.

Kompanija koja je kupila ovaj deo imovine, ćerka je firma češke kompanije „Czechoslovak group“, koja je u septembru 2017. godine, kupila najveći deo nekadašnjeg IMK „14.oktobar“ u stečaju, za 485 miliona dinara, što je bilo desetostruko manje od procenjene vrednosti.
Inače, „Czechoslovak group“, prema ranijem pisanju medija, u vlasništvu ima i velike firme kao što su „Tatra kamioni“, „Tatra vojna vozila“, „Avia“, „Dako“.

Nekadašnji kruševački gigant, IMK „14. oktobar“ u stečaj je otišao krajem 2016. godine.

Prema podacima Agencije za licenciranje stečajnih upravnika, ranije dostavljenim našoj redakciji, pre pomenute prodaje je, prodajom pokretne i nepokretne imovine, naplaćeno nešto više od 651,5 miliona dinara. Dugovanja preduzeća su, u trenutku otvaranja stečaja, iznosila više od 20 milijardi dinara.

Do sada nije prodata nepokretna i pokretna imovina na lokaciji Fabrike karoserija u Varvarinu, koja se sastoji od 8 građevinskih objekata, zemljišta u površini od nešto više od 29 ari, otvorenih skladišta i saobraćajnica, opreme, alata, sitnog inventara i zaliha, te nepokretna i pokretna imovina na lokaciji u Beogradu, u Nemanjinoj, na 12. spratu palate „Jadran“, površine 235 kvadrata. Prema ranijim navodima Agencije za licenciranje stečajnih upravnika prodaji te imovine pristupiće se nakon rešavanja imovinsko-pravnih odnosa i postupaka za uknjiženje.

Inače, „14.oktobar“ doo, koji sada posluje u Kruševcu je, kako je navedeno na sajtu kompanije, „vrhunsko preduzeće za civilnu i vojnu preciznu preradu metala sa fokusom na inženjering, proizvodnju i instalacije“.

Preduzeće proizvodi: zavarene čelične konstrukcije, dizalice, mostove, mašine za rudnike, reduktore, aksijalne ležajeve velikog prečnika, komponente pogonskih jedinica poput hidrodinamičkih spojnica, transportera i specijalnih mašina. Osim civilne, kompanija ima namensku proizvodnju koja obuhvata metalne delove za tenkovsku, artiljerijsku, minobacačku municiju i rakete. Ponuda proizvoda dopunjena je kamionima Tatra, opremljenim različitim tipovima nadogradnji te vatrogasnim vozilima Tatra.

J.B.

Ostale vesti

back-to-top