Položen kamen temeljac za Luss Textile

Postavljeno: 28.06.2023

Na prostoru nekadašnjeg DIP „Savremeni dom“, a preko puta Trayal Korporacije, postavljen je kamen temeljac za novu proizvodnu investiciju – fabriku Luss Textile

Prigodnoj svečanosti su prisustvovali ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić, spoljne i unutrašnje trgovine Tomislav Momirović, predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, predsednik Skupštine PKS, predsednik Unije poslodavaca Srbije i generalni direktor Trayal Korporacije Miloš Nenezić, gradonačelnica Kruševca Jasmina Palurović, predsednik Skupštine Grada Predrag Vukićević, direktori privrednih i javnih preduzeća i ustanova i građani.

Sava Mitrović, generalni direktor Luss Textile, otvorio je svečanost i pozdravio brojne goste i posetioce.

– Naša fabrika će se prostirati na oko 7.000 kvadrata, biće uloženo oko devet miliona evra i zaposliće oko 500 radnika. Posle Raške i Vlasotinaca, ovo je naša treća fabrika, koja će proizvoditi odevne predmete za najpoznatije svetske brendove i biće jedna od najmodernijih u Evropi. Realizacija ovog proizvodnog objekta je primer vrhunske saradnje sa lokalnom samoupravom i republičkim institucijama. Iskoristio bih priliku da se zahvalim na podršci predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću i celom njegovom timu na čelu sa Danilom Cicmilom, Vladi Republike Srbije i resornim ministarstvima od kojih posebno ističem MUP, tj čoveka bez koga danas ne bi smo bili ovde a to je gospodin Bratislav Gašić. Zahvaljujući njemu odabrali smo Kruševac kao lokaciju za našu treću fabriku. Trayal Korporacija i Miloš Nenezić lično, dali su sve od sebe da se naša kompanija što bolje predstavi lokalnoj zajednici i da se ovde osećamo kao kod kuće. Posebno im se zahvaljujem što su nam obezbedili prostor za promociju kompanije, selekciju i obuku kadrova dok se naš objekat ne sagradi. Zahvaljujući tome investicija će biti realizovana osam meseci pre roka. Lokalna samouprava Grada Kruševca i ceo tim graodnačelnice, gospođe Palurović su u rekordnom roku ispunilisve zakonom propisane procedure. Realizaciju ove investicije podržali su Privredna komora i predsednik Marko Čadež, zatim Agencija za finansiranje izvoza, Nacionalna služba za zapošljavanje, a posebno poslovni tim i porodica, jer mi smo u prvom planu porodična firma – istakao je Mitrović.

Dolazak Luss Textila u Kruševac pozdravila je gradonačelnica Jasmina Palurović.

– Kruševac kontinuirano napreduje poslednjih deset godina, zahvaljujući podršci predsednika Aleksandra Vučića, Vlade Srbije i resornih ministarstava, a u prvom redu angažovanjem ministra Bratislava Gašića. Grad stvara dobro poslovno okruženje i odličan je partner investitorima. U prilog nam ide dobra geografska pozicija, Moravski koridor, budući aerodrom i brojne olakšice investitorima.

Uspeh u radu nove kruševačke fabrike poželeo je i Marko Čadež, predsednik PKS,

– Nova tekstilna fabrika je značajna za Kruševac, jer će uposliti 500 radnica. Pokazali smo nemačkom partneru fabriku Luss Textile u Raškoj, bio je oduševljen kvalitetom i obećao podršku, od tada ova fabrika radi za jedan od najpoznatijih brendova. I dalje intenzivno radimo i dovodimo partnere u Srbiju. Ova firma biće najveća tekstila industrija u Srbija sa više od 1.000 radnika i na taj način mi celom svetu dokazujemo da nismo zemlja problema, već uspeha i napretka.

O značaju ove investicije za dalji razvoj Kruševca govorio je i Tomislav Momirović.

– Kruševac se u poslednje vreme neverovatno promenio, ekonomski ojačao, dobio novi šarm i postao jedan od najlepših i najznačajnijih gradova Srbije, pored stare slave koju ima. Teško je danas boriti se na tržištu tekstila, a Sava Mitrović i njegova porodica to uspešno čine. On se školovao u inostranstvu i mogao tamo da ostane, ali je rešio da se vrati u Srbiju i ovde da investira. Hvala mu što ima poverenje u našu zemlju i državno rukovodstvo, koje uspešno vodi zemlju poslednjih deset godina. Da podsetim da je 2012. godine bilo 30 posto nezaposlenih, a minimalna zarada iznosila 120 evra.

Kamen temeljac za izgradnju buduće jedne od najmodernijih fabrika u Evropi položili su Ministri Bratislav Gašić i Tomislav Momirović, savetnik predsednika Srbije Danilo Cicmil, predsednik PKS Marko Čadež, gradonačelnica Jasmina Palurović, generalni direktor Trayal Korporacije Miloš Nenezić i direktor Luss Textile Sava Mitrović.

Živomir Milenković

 

Ostale vesti

back-to-top