„LUSS TEXTILE “ otvara fabriku u Kruševcu, posao za 500 ljudi

Postavljeno: 02.05.2023

Do kraja godine je na lokaciji preko puta Kovid bolnice i „Trayal Korporacije“ planirano da bude izgrađena fabrika kompanije „Luss Textile“, koja proizvodi tekstilne odevne predmete. Fabrika će imati sedam hiljada kvadrata, a u punom kapacitetu, koji bi trebalo da dostigne za 24 do 36 meseci, zapošljavaće 500 radnika

Imaće najsavremeniju opremu u proizvodnji. To je u razgovoru za novine GRAD rekao osnivač i direktor kompanije „Luss Textile“ Sava Mitrović, koji veruje da će, nakon završetka investicionog ciklusa, ovo biti jedna od najmodernijih i najlepših tekstilnih fabrika u Jugoistočnoj Evropi.

Šestomesečna obuka prvih 20 kandidata za zaposlenje u kruševačkoj fabrici kompanije „Luss Textile“ trebalo bi da počne u prvoj nedelji maja. Za početak jula je planirana obuka za još 100 kandidata, a potom na svaka dva do tri meseca na obuku će kretati još po 80 do 100 polaznika. Na obuku se, kako je rekao Sava Mitrović, direktor kompanije „Luss Textile“, pozivaju kandidati koji su se prijavili prilikom predstavljanja firme, održanog 10,11. i 12. aprila u „Trayal Korporaciji“:

– Posećenost za vreme predstavljanja naše kompanije je bila odlična. Možemo sa sigurnošću da kažemo da je oko 500 zainteresovanih kandidata posetilo našu prezentaciju, s tim da je u istom tom periodu putem mejla pristiglo preko 100 biografija zainteresovanih kandidata.
Svi koji su popunili našu formu prijave i koji su poslali biografije putem našeg oficijalnog mejla pozvani su na testiranje, s tim što su prvo kontaktirani kandidati sa iskustvom u šivenju.

On je istakao da, zahvaljujući procesu obuke koji je kompanija razvila, za posao mogu da budu obučeni radnici koji nemaju nikakvo prethodno iskustvo sa tekstilom, a dovoljno je da žele da rade te polože početni test motorike prstiju i generalno razumevanja.

– Mi smo sigurni da, nakon toga, kroz šest meseci možemo da ih obučimo da šiju odevne predmete namenjene izvozu – dodao je on.

Pomenuti način obuke veoma je bitan i na njemu se, kako je objasnio naš sagovornik, zasniva strategija kompanije da ne zavisi od toga da li u određenom gradu postoji obučena radna snaga.

– Iako Kruševac ima određenu istoriju bavljenja tekstilnom industrijom, ovde su ranije radile dve tekstilne fabrike, „Jastra“ i „Zvezda“, to nije bilo presudno za našu odluku da dođemo ovde. Kruševac nam je bio interesantan jer ima veliki broj radnika, geografski je dobro pozicioniran i trenutno je grad koji zapošljava uglavnom mušku radnu snagu, jer ovde rade „Goodyear“, „14. oktobar“, „Trayal“, „Henkel“. Nama treba ženska radna snaga i verujemo da u Kruševcu možemo da je nađemo  – kazao je naš sagovornik.

Obuka traje šest meseci, plaćena je, a sprovodiće se u jednoj od hala „Trayala“, u kojoj su u međuvremenu instalirane potrebne tekstilne mašine.

– Pun kapacitet će biti 500 radnika, ne očekujemo da ćemo to uraditi odjednom, već da zaposlene obučimo u periodu od 24 do 36 meseci, tržište će nam reći kojom brzinom da idemo. Istovremeno možemo da obučavamo do 100 radnika. Obuka je složena, postepeno se sprovodi proces učenja, a nema potrebe ni za kakvim prethodnim iskustvom. Najbitniji nam je taj ulazni test, da vidimo da li neko ima predispozicije da se time bavi, a kada položi taj test, velike su šanse da će završiti obuku i da će se potom zaposliti – objašnjava on.

Kao veoma važno u poslovanju kompanije, Mitrović navodi to što je fluktuacija zaposlenih minimalna:

– Možda je to najbolji odgovor što se tiče zapošljavanja onih koji završe obuku. Ako vidimo da neko nije za neku mašinu ili operaciju, dajemo mogućnost da radi  na drugoj mašini. Takođe, gledamo da budemo konkretni prilikom odabira upravo da ne bi bilo fluktuacije. U Vlasotincu, gde radimo već šest meseci, svakog meseca nam se prijavljuje po dvoje, troje novih radnika. Trudimo se da ljudima jasno predstavimo šta mogu da očekuju od nas. Kada to znaju, dok god ispunjavaš to što si kao poslodavac obećao, male su šanse da te radnik napusti. Tekstil ne važi za visokoproduktivnu granu, činjenica je da postoje druge industrije koje mogu da plate više od nas, mi sa time ne možemo da se borimo. Trudimo se da, pored redovne zarade, nudimo druge uslove, benefite, koji su takođe bitni. Mislim da smo u odnosu na ostale poslodavce iz tekstilne industrije daleko konkurentniji, ali je na kandidatima da ocene da li ispunjavamo njihova očekivanja.

Iako je deo poslova kompanije centralizovan te će oko 90 odsto od potrebnih 500 radnika biti zaposleno u proizvodnji, Mitrović potvrđuje da će biti potrebni kadrovi za prateće službe, poput inženjera i logističara.

Kako su Mitrovići ušli u tekstilnu industriju?

„Luss Textile je najveća domaća, privatna tekstilna kompanija, koja se bavi proizvodnjom  garderobe. U toj branši su od 2008. godine, kada je otac našeg sagovornika, privatizovao „Ineks ukus“ iz Novog Beograda.

– To je fabrika koja je proizvodila za JNA, u najbolje vreme zapošljavala tri do četiri hiljade radnika, ali je 2005. godine otišla u stečaj. Naša kompanija je 2018. godine odlučila da proširi proizvodne kapacitete jer smo imali povećane zahteve za proizvodnju, a nismo mogli da obezbedimo više radnika u Beogradu. Tada smo odlučili da u zakup uzmemo fabriku u Raškoj, gde smo za nepune dve godine zaposlili više od 350 radnika i pokrenuli industrijsku proizvodnju, kao što je nekada bilo u kompanijama „Beko“, „Kluz“, „Prvi maj“. Reč je o velikim serijama i načinu organizacije posla. Fabrika u Raškoj je otvorena u februaru 2019. godine,  prisustvovao je predsednik Srbije,  Aleksandar Vučić, a za četiri godine smo se pokazali kao pouzdan dobavljač najvećim svetskim modnim brendovima, pouzdan dobavljač privatnim kompanijama i javnim institucijama, sa kojima smo sarađivali. Kada smo počinjali u Raškoj sumnjali su mnogi da ćemo naći dovoljno radnika u opštini od 20-tak hiljada ljudi, ali je naš odnos prema radnicima doveo do toga da smo veliki broj ljudi obučili i zaposlili – ističe Sava Mitrović.

On je najstariji od četvorice braće, po čijim početnim slovima imena kompanija nosi naziv (Lazar, Uroš, Stefan, Sava). Reč je o porodici iz Beograda, koja je već tri decenije u biznisu. Naš sagovornik ističe da je, iako je on osnivač ove kompanije, najtačnije reći da iza te investicije stoji porodica Mitrović.

– Investirali smo u prethodnim decenijama u više različitih oblasti. Bili smo jedan od osnivača autleta u Inđiji, koji je kasnije prodat, vlasnici smo atomske banje Gornja Trepča. U novembru 2022. godine kupili smo fabriku u Vlasotincu, koja upošljava 130 radnika, kako bi dodatno proširili kapacitete. Činjenica je da je fabrika u Vlasotincu tada proizvodila baš one proizvode za koje imamo najveću potrebu, dovela je do toga da je kupimo. Trenutno imamo dve fabrike koje rade u našem vlasništvu, a osim toga dosta fabrika u Srbiji su naši kooperanti i partneri u određenim poslovima po potrebi – dodaje Mitrović.

Povratak „tekstilaca“ u Evropu – šansa za Srbiju

Podsećajući da se tekstilna industrija devedesetih godina prošlog veka preselila na Daleki Istok, pretežno u Kinu, Bangladeš, dok je manji deo ostao u Turskoj, epidemija kovida, a potom i rat u Ukrajini, kako navodi naš sagovornik, doveli su do toga da brojne tekstilne firme žele da se vrate u Evropu.

– To je šansa za nas proizvođače da se nametnemo kao rešenje. Takođe, tokom prethodnih decenija ostali smo bez kadrova, zato stalno obučavamo naše kadrove, ali i dovodimo inženjere i tehničare iz drugih država, Italije, Rumunije, Turske, Bangladeša. Pored toga naša firma je partner u dualnom obrazovanju, a očekujemo da ćemo i kroz taj proces stvoriti kadrove neopohodne kako bi tekstilna industrija mogla dalje da se razvija – zaključuje naš sagovornik.

Jelena Božović
Foto: Luss Textile


Za posao u „Luss Textile“ mogu se prijaviti žene bez obzira na godine starosti i kvalifikacije:

Na telefon: 063460107
Na email: [email protected]

Ostale vesti

back-to-top