Petoletka PPT – Opstaje uprkos brojnim izazovima

Postavljeno: 24.06.2022

Petoletka PPT iz Trstenika iz godine u godinu ostvaruje sve bolje rezultate i pored brojnih teškoća i problema. O poslovanju i problemima u ovoj godini razgovarali smo sa direktorom, Ljubisavom Panićem.

Započeli smo sedmu godinu rada u firmi u privatnom vlasništvu. Sadašnje poslovanje je otežano, jer radimo u vrlo složenim uslovima zbog stalnog poskupljenja repromaterijala i energenata, odnosno u uslovima svetske ekonomske i energetske krize. U ovoj godini planirana je kupovina još šest novih mašina, čija je vrednost 500.000 evra, što je nastavak politike investiranja, jer je u 2020. godini nabavljeno devet najmodernijih alatljika, čija je vrednost bila milion evra. U saradnji sa Ministarstvom privrede dobićemo 30 odsto bespovratnih sredstava uz uslov da zaposlimo pet novih radnika na neodređeno vreme i  da u naredne tri godine ne smanjujemo broj zaposlenih – kaže direktor Ljubisav Panić.

Fabrika je u prvom kvartalu imala dovoljno ugovorenog posla, a u tom periodu dosta radnika je bilo odsutno zbog epidemije korone, desetak odsto dnevno. Iako plate zaposlenih stalno rastu, one ipak nisu na potrebnom nivou, zbog velikih troškova i investicija. Preduzeće od ukupne proizvodnje izveze 80 odsto, a najveći kupac je kompanija “Kamaz” iz Rusije.

Prema Panićevim rečima, vrednost proizvodnje se stalno povećava, u  2020. godini bila je 10 miliona evra, prošle godine 11 miliona evra, a za ovu godinu je planirano 12 miliona.

Iako je realizacija na nivou od 90 odsto od planitanog, fabrika se, zbog ukrajinske krize, suočava sa problemima.

Robu isporučujemo, isporuke i naplate idu otežano, neizvesnost je ogromna. Imali smo realizaciju od četiri miliona evra,  od čega je više od 50 posto na tržište Rusije i Belorusije, veoma je otežan transport. Veliku zahvalnost dugujemo Ministarstvu privrede i ministarki Anđelki Atanacković koja se maksimalno angažovala i pomogla. Zbog kašnjenja naplate pretila je opasnost isključenja električne energije – objašnjava on.

PPT Petoletka se, podseća naš sagovornik, uspešno predstavila na Sajmu nauke i tehnike u Beogradu te u Hanoveru, u Nemačkoj, gde je pokazano interesovanje za program hidrauličnih cilindara.

Intenzivno radimo na iznalaženju novih i alternativnih kupaca. To je vrlo teško, ali ima interesovanja sa Zapada. Aktivno smo učestvovali na sajmovima, koji su ponovo organizovani posle pauze zbog pandemije korone – navodi Panić.

Podseća da je fabrika već prisutna na evropskom tržištu, ali u znatno manjoj meri nego u Rusiji i Belorusiji, te napominje da će se boriti da dođu do novih kupaca na području Evrope, koji se, inače, interesuju za njihov program  hidrauličnih cilindara.

Tekst i foto: Ž. Milenković

Ostale vesti

back-to-top