Stovarišta bez peleta, ministarka očekuje stabilizaciju

Postavljeno: 26.08.2022

Na stovarištima u okolini Kruševca peleta, za predstojeću grejnu sezonu, gotovo da nema. Proizvodjači trgovcima uglavnom poručuju da nema dovoljno sirovine na tržištu, a trgovci dalje kupcima prenose da ne znaju kada će peleta ponovo biti u prodaji. Resorna ministarka Zorana Mihajlović očekuje stabilizaciju tržišta za nedelju dana.

Na stovarištima u okolini Kruševca, još uvek ne znaju kada će peleta ponovo biti u prodaji. Prodavci kažu da trenutno uopšte nemaju uslova za rad, da je cena drveta previsoka, a uslovi države takvi da mnoga stovarišta širom Srbije više ne primaju narudžbine svojih kupaca.

Da bi snabdevanje peletom, čiju cenu je država ograničila na 38 hiljada dinara te zabranila njegov izvoz, trebalo da se stabilizuje za nedelju dana, očekuje ministarka rudarstva i energetike, Zorana Mihajlović.

Ministarstvo se potrudilo da „Srbijašumama“ obezbedi dovoljne količine sirovog drveta. Vojska se uključuje kod Knjaževca i kod Medveđe da raskrči šumske puteve, biće dovoljno sirovog drveta da se napravi pelet – rekla je Mihajlovićka, odgovarajući na pitanje novinara u Kruševcu, gde je nedavno obišla objekte na kojima je uradjena energetska sanacija.

Ona je kazala da je država u energetskom smislu učinila sve što je mogla u prethodnih godinu dana da obezbedi sve što je potrebno da možemo da preživimo zimu „koja neće biti jednostavna“.

Mesece koji su pred nama možemo da prodjemo kako treba, imamo dovoljno energenata, imamo dovoljno gasa, borimo se da imamo dovoljno električne energije koju uvozimo i koju ćemo jednim delom uvoziti. Učinili smo sve što smo mogli u ovom trenutku za svaku kategoriju stanovništa, 110.000 domaćinstava troši pelet, milion domaćinstava troši ogrevno drvo, 360.000 koristi struju, potrudili smo se da svi imaju svega dovoljno – kazala je ona.

Pelet su, za sada, uspeli da nabave oni koji su potrebne količine rezervisali još u martu ili aprilu.

Tada sam naručio šest tona, a isporučeno mi je pre dvadesetak dana. Pelet je mnogo poskupeo, prošle godine sam plaćao po 180 evra po toni, a sada 300 evra. Poseban problem će biti ako tokom zime ne bude struje, jer da bi kotao radio, osim peleta, potrebna je struja, zbog pumpe – kaže sugrađanin Goran Petrović.

M.S. – J.B.

Ostale vesti

back-to-top