Poslovne vesti: Počela upotreba novih fiskalnih kasa, do kraja januara prijavljivanje za subvencije

Postavljeno: 06.01.2022

Od prvog januara je počela upotreba novih fiskalnih kasa koje vas direktno povezuju sa Poreskom upravom. Prva takva kasa povezana je pred novogodišnje praznike, a do kraja januara privrednici se mogu prijaviti za subvencije koje za nabavku novih uređaja daje država

Nove fiskalne kase deo su procesa uvođenja e-fiskalizacije u Srbiji. Direktnim povezivanjem kase sa Poreskom upravom, račun koji se otkuca na kasi automatski je vidljiv i poreznicima.

Stari uređaji se mogu koristiti do kraja aprila, a obavezu da od 1. maja pređu na novu fiskalizaciju imaju svi koji posluju sa fizičkim licima. Više od 80 odsto njih ima jedan objekat i jednu fiskalnu kasu.

Kase po novom sistemu, moraće da imaju realni sektor, finansijski sektor, usluge, proizvodnja… Na listi će biti gotovo svi i trgovci, banke, osiguravajuća društva, kladionice i kockarnice, frizeri, kozmetičari, i noćni klubovi i splavovi, trgovci nekretninama, građevinske firme i izvođači, kao i privatni lekari i različite agencije.

Jedini koji će biti izuzeti iz reforme sistema su taksisti i advokati.

Novi uređaji će morati da imaju softver i procesor akreditovan od strane Poreske uprave, a takođe će i svaki uređaj morati da ima bezbednosni element.

Država ovim planom želi da pospeši procenat izdavanja računa i suzbije sivu ekonomiju. Takođe, Vlada je usvojila i uredbu o subvencijama za privrednike za prelazak na e-fiskalizaciju. Do sada je više od 50 hiljada privrednika već uzelo subvenciju od 100 evra po prodajnom mestu i 100 po fiskalnom uređaju. Procenjuje se da još toliko njih na to ima pravo.

Procedura za prelazak na e-fiskalizaciju i ostvarivanje subvencija, tvrde u Poreskoj upravi je jednostavna i počinje prijavljivanjem na servis za poreske obveznike (eFiskalizacija) na portalu ePorezi

U Poreskoj upravi navode i da se subvencije isplaćuju brzo, u roku od nedelju dana od prijave.

N.B.

Ostale vesti

back-to-top