Pijačari u Kruševcu zadovoljni jer neće biti kasa na tezgama: Odluka na obostranu korist 

Postavljeno: 29.04.2022

Nakon postignutog dogovora predstavnika pijačnih prodavaca sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, da ipak neće biti fiskalnih kasa na pijacama, kako je definisano novim Zakonom o fiskalizaciji, koji na snagu stupa 1. maja, kruševački prodavci kažu da je ovo jedina ispravna odluka i prilika da nastave da rade.

Ovdašnji pijačni prodavci kažu da ova odluka za njih znači opstanak, ali da ipak nisu bili optimisti da će uspeti da se izbore.

Već sam se pripremala da prestanem da radim, i verovala sam i nisam da će ispuniti naše zahteve, ali većina mojih kolega nisu bili optimisti. Preko fejsbuk stranice Udruženja pijačnih prodavaca Srđan Praštalo je pozvao sve pijačne prodavce, koji nemaju registrovane radnje, da to učine što pre. Slažem se sa tim, jer kao što smo i ranije govorili, mi ne bežimo od plaćanja poreza. Godinama imam registrovanu radnju i uredno plaćam porez i to bi trebalo svi pijačari da učine, da bude dobro i državi i nama –  kazala je za portal KruševacGrad sugrađanka koja radi na buvljoj pijaci.

Pijačari kažu da je ova odluka na obostranu korist, da bi u suprotnom pijace ostale poluprazne, a mnogi prodavci bez egzistencije.

Grad bi izgubio pijace u onom obliku kako one oduvek izgledaju, država prihode, a mi i naše porodice posao. Nikome dobro. Ovako, pijaca zadržava stari duh, mi imamo posao, a kupci zadovoljni – poručuju prodavci.

Podsećamo, zbog uvođenja fiskalnih kasa pijačari su u kratkom vremenskom periodu organizovali tri protesta ispred zgrade Predsedništva, a tek kada je organizovan četvrti protest i kada su pijačari blokirali centar Beograda, usledio je prijem kod predsednika države. Tada je dogovreno da se novi sastanak organizuje u „razumnom roku“, što se dogodilo 28. aprila. Tada je doneta odluka da pijačni prodavci budu izuzeti od fiskalizacije.

Inače, prema novom Zakonu o fiskalizaciji, od 1. maja svi privrednici biće u obavezi da imaju elektronsku fiskalnu kasu, a nova mera odnosila se i na pijačne prodavce (izuzev poljoprivrednih proizvođača) frizere, kozmetičare, kladionice. Van ovog sistema, osim pijačnih prodavaca, ostaju advokati i verske zajednice.

Kako je medijima kazao Srđan Praštalo, predstavnik pijačnih prodavaca, u narednim mesecima radiće se na pronalaženju rešenja kako bi se pijace sačuvale, a razgovaraće se i o tome kako da se država ispoštuje kroz poreze.

-Daleko smo od rešenja, ali fiskalne kase neće biti na pijacama – rekao je medijima Praštalo, dodajući da će se detalji čuti od ministra finasija koji je i prisustvovao jučerašnjem sastanku, te da će do konačnog rešenja problema proći meseci.

Praštalo je rekao da će problem pijačnih prodavaca biti rešen odvojeno, da su formirane radne grupe koje će pregovarati, te da će svi naredni sastanci biti sa predstavnicima Ministarstva finasija.

D.P.

Ostale vesti

back-to-top