Održan sastanak shodno upozoprenju RHMZ: Pripravnost u slučaju poplava

Postavljeno: 30.05.2023

U Gradskoj upravi je održan sastanak gradonačelnika Jasmine Palurović, načelnika Odeljenja za vanredne situacije u Kruševcu Aleksandra Lazarevića i načelnika Gradske uprave Vesne Anđelić sa predstavnicima gradskog Štaba za vanredne situacije, po nalogu komandanta Republičkog štaba za vanredne situacije i ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića

Sastanak je održan u cilju preduzimanja pravovremenih preventivnih i operativnih mera kako bi se ceo sistem zaštite i spasavanja podigao na najviši nivo, a nakon najava Republičkog hidrometeorološkog zavoda da se tokom nedelje očekuju obilne padavine koje će zahvatiti veći deo teritorije Republike Srbije i koje mogu prouzrokovati bujične i urbane poplave.

Na sastanku su doneti zaključci da treba staviti u pripravnost nadležne komunalne službe i sve ostale subjekte koji su osposobljeni za reagovanje u vanrednim situacijama. Zatim da treba preventivno izvršiti obilaske kritičnih lokacija na vodotokovima drugog reda, kao što su propusti i mostovi i sprečiti moguća zagušenja proticajnih profila vodotokova preduzimanjem adekvatnih mera na otklanjanju uočenih nedostataka, od strane nadležnih komunalnih i inspekcijskih službi.

Neophodno je i izvršiti koordinaciju sa teritorijalno nadležnim Javnim vodoprivrednim preduzećima u slučaju sprovođenja odbrane od poplava.

Služba mesnih zajednica ima zadatak da upozori građane koji žive u blizini kritičnih mesta na vodotokovima koji su potencijalno ugroženi, da budu pripravni i prate vodostoj na reci, kao i uputstva Gradskog štaba za vanredne situacije i pripadnika Vatrogasno-spasilačkih jedinica.

Izvor: Gradska uprava Kruševac

Ostale vesti

back-to-top