Održana 14. sednica SOT-a zbog jakog nevremena

Postavljeno: 06.07.2023

Usled jake vremenske nepogode koja je intezivno pogodila deo teritorije gradskog naselja Kruševac u periodu od 18:15 do 18:48 časova sa padavinama od 47 litara po metru kvadratnom i udarima olujnog vetra jačine 30 metara u sekundi (oko 108 km po času) praćenih jakom kišom i gradom veličine lešnika u trajanju od 8 minuta. Radarski centar Kruševac je dejstvovao sa 126 protivgradnih raketa koje su ispaljene sa 31 protivgradne stanice.

Zamenik gradonačelnika je posle prikupljanja informacija sa terena i obilaska kritičnih tačaka sazvao i održao 14. sednicu SOT-a u proširenom sastavu sa početkom u 22 časova.

Tokom nevremena i posle njega došlo je do štete na objektima, pokretnoj imovini i plavljenju. Do sada je evidentirana i prijavljena šteta na objektima javne namene: objekti SC Kruševac, UKC Niš bolnica u Kruševcu, zabavni park Šarengrad, vrtić Zvončić PU Nata Veljković, područno odeljenje OŠ JJ Zmaj u Velikom Golovodu, kao i na objektima za kolektivo stanovanje u Sinđelićevoj ulici, naselje Kolonija, Dušanova ulica, trg Despota Stefana i zgrade u Rasadniku.

Voda je direkno došla do 9 domaćinstava, uskled olujnog vetra prijavljeno je 37 drvoloma, šteta je pričinjena do sada na 6 vozila.

Tokom i po prestanku vremenske nepogode nadležne službe su intervenisale na uklanjanju 37 drvoloma (JKP Kruševac i VSJ Kruševac), 19 crpljenja vode (JKP Vodovod i VSJ Kruševac), jedan požar u naseljenom mestu Lovci usled udara groma. Vodotokovi prvog i drugog reda stabilni, akumulacija Ćelije takođe.

Policijska uprava Kruševac je vršila regulaciju saobraćaja i obezbeđivanje kritičnih lokacija. Gradske službe i (Odeljenje za poslove odbrane i vandredne situacije,komunalne milicije i komunalne ispekcije) starali su se o funcionisanju javnih službi i održavanja komunalnog reda.

Nakon isprljenje diskusije zamenik gradonačelnika, kao zamenik komandanta GŠVS predložio je sledeće zaključke, koji su jednoglasno usvojeni: Da sve državne i komunalne službe nastave uklanjanje posledice vremenske nepogode, zatim da je neophotno nastaviti sa čuvanjem ljudskih života i imovine građana, a da sve dežurne službe tokom noći pored vandrednih obavljaju i redovne poslove. Naloženo je i obavestiti

Izvor: Gradska uprava Kruševac

Ostale vesti

back-to-top