Velike štete od poplava u Trsteniku

Postavljeno: 28.08.2023

Da li Opština Trstenik sprovodi svoje odluke u vanrednoj situaciji?

Zoran Cvetković, penzioner iz trsteničkog sela Lopaš, obratio se molbom Redakciji Portala KruševacGrad da posetimo njegovo domaćinstvo zbog neizvršenja odluka lokalne samouprave u vanrednoj situaciji, uvedenoj posle katastrofalnih poplava u ovoj pomoravskoj opštini.

Na magistralnom putu Kruševac – Kraljevo na prvom autobuskom stajalištu u Počekovini levo se, u dva pravca, skreće za selo Lopaš, prvi put je asfaltiran a drugi nije. Selo je nedavno bilo poplavljeno, a još uvek nisu sanirane posledice ove elementarne nepogode.

– Godinama je prisutan problem plavljenja imanja i porodičnih domaćinstava pored ovog seoskog puta. Problem nastaje posle svake veće kiše, jer ne postoje odgovarajući putni kanali za odvođenje atmosferskih voda. Više godina unazad pokušavam da rešim problem, obraćao sam se nadležnim organima lokalne samouprave u Trsteniku i resornim ministarstvima, ali do današnjeg dana, i pored obećanja, problem nije rešen – kaže Zoran Cvetković, penzioner iz zaseoka Stari Lopaš, dela Mesne zajednice koju čine Lopaš i Kamenjača.

Ovaj zaseok čini nekoliko kuća, a zatim put ide uz brdo za veći deo sela, koji je u veoma lošem stanju, makadam, bez sređenih kanala za odvod atmosferskih voda, faktički bez održavanja. Pa čak i kada dođu mašine iz komunalnog preduzeća, njihovi rukovaoci ne urade posao na kvalitetan način. Navodimo primer da se, zbog neravnina i nagiba, preturila traktorska prikolica za stajskim đubrivom i to sve otišlo u ovaj zaseok.

Prema rečima našeg sagovornika, voda koja se sliva niz ovaj seoski put, koji je oštećen i nije za normalno odvijanje saobraćaja, pravi poplave u domaćinstvima na nižoj nadmorskoj visini.

– Od glavnog puta Kruševac – Trstenik ovaj put je asfaltiran 270 metara, a dalje za Lopaš je makadam u vrlo lošem stanju. U dva navrata sa nivoa Republike opštini je nuđena pomoć za rešavanje problema, ali lokalna samouprava u Trsteniku nije tražila pomoć sa obrazloženjem da će navodno sama rešiti problem. Suština problema je u nesprovođenju donetih propisa od strane lokalne samouprave, jer nije sprovela kopanje putnih kanala sa obe strane puta. Zbog toga trpim veliku štetu na imanju i porodičnoj kući i to u godinama 2019, 2021 i 2023, a sve se ponavlja od 1999. Odgovorni u lokalnoj samoupravi su dali obećanje da će rešiti taj problem, a stanje na terenu ih demantuje kao i njihove odgovore resornim ministarstvima Srbije, o čemu prilažem odgovarajuća dokumenta – kaže ovaj domaćin, koji u svom domaćinstvu živi sa suprugom, a sinovi – inženjeri po struci rade u Beogradu i Boru.

U želji da čujemo i drugu stranu – obratili smo se Opštinskoj upravi Trstenika od koje smo upućeni na na Komunalnu inspekciju i JP za uređivanje građevinskog zemljišta Trstenik.

– Evidentno je da postoji problem kod Zorana Cvetkovića iz Lopaša. Ljudi iz Direkcije su izlazili na teren više puta. Ovaj problem je kompleksan i želimo da se što pre reši. Postupak se vodi i kod Komunalne ispekcije u Trsteniku. Imamo indicije da slučaj može da se reši. Jedini problem u ovom slučaju su nerešeni imovinsko-pravni odnosi na terenu. Nadamo se da ćemo vrlo brzo doći do rešenja, o čemo ćemo obavestiti Cvetkovića i javnost. Treba istaći još da je parcela na kojoj se nalazi domaćinstvo Zorana Cvetkovića dosta niža u odnosu na ostale, što je jedan od uzroka ovog problema. Kanal za odvod atmosferskih voda postoji sa njegove strane, koji on uredno održava pored svoje parcele – kaže Dušan Erić, direktor preduzeća.

Ž. M.

Ostale vesti

back-to-top