Pomoć Crvenog krsta ugroženima u poplavama

Postavljeno: 24.06.2023

Posle nekoliko dana borbe sa poplavama i bujicama Gradski štab za vanredne situacije je proglasio vanrednu situaciju na teritoriji celog Kruševca, a najoštećenija su bila okolna sela poput Kobilja, Slatine, Majdeva, Krvavice, Šašilovca i drugih. Zatražena je ugrentna pomoć Crvenog krsta Srbije

– Ovo su druge po redu poplave koje su zadesile naš kraj u poslednjih par meseci i gradska organizacija Crvenog krsta sa svojim zaposlenima i volonterima se trudi da maksimalno odgovori na sve zahteve i molbe ugroženog stanovništva. U prvom odgovoru na nesreću zadužili smo 5 sušilica Crvenog krsta Srbije, koje smo izdali na korišćenje, a zatim smo zadužili još 5 sušilica koje su istog dana postavljene i započele isušivanje plavljenih stambenih prostorija u domaćinstvima, koje su ranije dezinfikovane – istakla je Emina Todorović, sekretar Crvenog krsta Kruševac.

U prethodnim poplavama je Crveni krst Kruševac raspolagao sa 3 sušilice koje su korišćene za isušivanje stambenih prostorija, dok je sada obezbedio čak 10 sušilica i sve su radile punim kapacitetima.

– Bilo je pripremljeno više od 80 paketa hrane i više od 90 higijenskih paketa koji su se distribuirali socijalno najugroženijem stanovništvu pogođenom poplavama. Takođe, obezbedili smo i podelili na terenu 425 litara dezinfekcionog sredstva „Akvalor“. Ono na šta moramo obratiti pažnju jeste i edukacija stanovništva o tome šta je potrebno činiti u cilju odstranjivanja štete nakon poplava i kako postupati u cilju sprečavanja pojave zaraznih bolesti, s tim u vezi pripremljena su uputstva u štampanom obliku i lifleti koje smo uz pakete pomoći distribuirali plavljenim domaćinstvima – navodi Emina Todorović.

Jovana Stefanović

Ostale vesti

Komentari

  1. Ljubiša kaže:

    Kaonik i moje domacinstvo niko ne pominje svuda voda dosla i otisla kod mene pravo jezero u dvoristu od nikog nikakva pomoc zivina koja se udavila pluta po dvoristu nemogu je izbaciti i nemam gde cista zaraza

1 thought on “Pomoć Crvenog krsta ugroženima u poplavama

Comments are closed.

back-to-top