Vodovod: Uvećano ispuštanje vode iz jezera, mere predostrožnosti za građane nizvodno od Rasine

Postavljeno: 16.06.2023

Usled velike količine padavina u slivu reke Rasine uzvodno od brane, došlo je do povećanja nivoa u akumulaciji Ćelije, što za posledicu ima uvećano ispuštanje vode iz jezera u korito reke Rasine. JKP ““Vodovod-Kruševac“ je u saradnji sa Republičkim i gradskim nadležnim organima, ŠVS Rasinskog okruga, Grada Kruševca i drugim subjektima preduzimalo i preduzima konstantno sve mere predviđene planskim i drugim dokumentima, kao i postupke kako bi posledice bile što manje

U cilju očuvanja sigurnosti i sprečavanja potencijalnih nezgoda, iz Vodovoda apeluju na građane da preduzmu nekoliko mera opreza. Građani koji žive nizvodno od reke Rasine treba da prate stanje vodostaja i vremenske prognoze, budu pažljivi, odgovorni i da preduzmu potrebne mere predostrožnosti kako bi se smanjio rizik od potencijalnih šteta, da održavaju otvorene komunikacione kanale s lokalnim vlastima i da prate službena obaveštenja o bezbednosti.

Potrebno je i da ispred svojih kuća redovno održavaju kanale čistim (od lišća, grana ili drugih materijala) i prohodnim kako bi se izbeglo zaustavljanje i eventualno izlivanje vode. Održavanje čistih i prohodnih kanala je ključno za sprečavanje poplava u njihovim domovima i omogućava nesmetan protok vode u slučaju povećanja vodostaja reke Rasine.

Treba da se izbegava prolazak građevinskim mašinama, traktorima i ostalim poljoprivrednim mašinama, kao i ostalim vozilima, duž korita reke Rasine, zato što ove mašine i vozila mogu da prouzrokuju eroziju tla i dodatno oslabiti obale reke, povećavajući rizik od poplava i izlivanja.

JKP “Vodovod-Kruševac“ u saradnji sa Republičkim i gradskim nadležnim organima, ŠVS Rasinskog okruga, Grada Kruševca i drugim subjektima stalno prati situaciju o mogućim opasnostima, i obaveštavaće blagovremeno sve subjekte i stanovništvo u najkraćem mogućem roku.

 

Ostale vesti

back-to-top