Sastanak sa privrednicima u Gradskoj upravi

Postavljeno: 27.06.2023

Nakon sednice SOT-a, koja je održana u Gradskoj upravi, usledio je sastanak sa privrednicima koji su pretrpeli štetu u nedavnim poplavama, a čija se preduzeća nalaze na Jasičkom putu i naseljenom mestu Koševi. Predsedavala je gradonačelnica Jasmina Palurović, a prisustvovali su i zamenik Aleksandar Jovanović, članovi Štaba za vanredne situacije, predstavnici JP za urbanizam i projektovanje, Regionalne privredne komore, gradske Inspekcijske i druge službe, predstavnici kompanije Behtel Enka, Železnice Srbije i druga zainteresovana lica sa ove lokacije, koja je bila jedna od najugroženijih

Na sastanku se razgovaralo o trenutnom statusu ovog područja, načinu rešavanju posledica štete, ali i mogućim rešenjima prevencije kao najoptimalnijeg modela.

Evidentirano je da je enormna količina padavina uzrokovala velike štete na privrednim subjektima, kućama, poljoprivrednom zemljištu….

Gradonačelnica je podsetila da su ekipe Grada Kruševca i VSJ bile angažovane 24 sata, a da je Štab bio u kontinuiranom zasedanju. Takođe i predstavnici kompanije Behtel Enka prisustvovale su sastancima Štaba kako bi zajednički sa Gradom prevazišli teškoće koje su nastajale na terenu. Njihova mehanizacija i ljudstvo bili su u stalnom dežurstvu na kritičnim tačkama, posebno u Koševima i na Jasičkom putu.

Problem vezan za izgradnju puta čiji je izvođač Behtel Enka može se rešiti samo zajedničkim angažovanjem privrednika, Grada i JP Koridori Srbije, takođe je zaključeno na sastanku.
Načelnik Odeljenja za poslove odbrane i vanredne situacije GU Dušan Todorović izvestio je detaljno o problemima koji su zadesili ovaj potez, tzv. „slabim tačkama“ sa vodotokovima, propustima, podzemnim i nadzemnim vodama, atmosferskom kanalizacijom…

– Moramo biti spremni da sa tačnim podacima konkurišemo za pomoć kod Vlade Republike Srbije, naglasila je Gradonačelnica, tako da informacije o šteti treba što pre prijaviti i ažurirati.

Javni uvid budućih rešenja tek predstoji. Prema proceduri, neophodno je najpre sagledavanje posledica štete, prijavljivanje podataka Vladi i uz pomoć stručnih službi pronalazak modaliteta, ne samo rešavanja aktuelnih problema, već i kao najvažnije- prevencije.

Izvor: Gradska uprava Kruševac

Ostale vesti

back-to-top