Na zahtev čitalaca: Proveravamo šta očekuju pijačni prodavci

Postavljeno: 21.04.2022

Izričiti da ne žele fiskalne kase na tezgama, pijačari iz Srbije, među kojima je bilo predstavnika iz Kruševca, za kratko vreme organizovali su četiri protesta u Beogradu. Dok je resorni ministar ostao pri stavu da je fiskalizacija obavezna, predstavnici pijačnih radnika rekli su, nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, da su optimističniji nego ranije, te da se nadaju da dogovoru, na sastanku zakazanom za ovaj vikend

Kako je medijima kazao Srđan Praštalo iz Udruženja pijačnih prodavaca Srbije, bilo je dosta informacija koje je predsednik saznao na tom sastanku, te da smatra da će pokušati da pomogne koliko je u njegovoj moći. U međuvremenu, do novog susreta sa Vučićem, neće biti novih protesta, niti blokada.

Kruševački pijačni prodavci su pak umereni optimisti. Kažu da žele da veruju da će biti doneta razumna odluka, ali da je mala verovatnoća da će se to i desiti.

-Mene brine to što čujemo da će već od 1. maja krenuti kontrola na pijacama i što je ministar finansija izričit. Četiri puta smo išli na proteste u Beograd, zatvarali smo tezge, prikupljali potpise protiv fiskalizacije na pijacama. Niko nas nije udostojio da  popriča sa nama. Kažu da je zakon isti za sve, da mi ne možemo biti izuzeti, a istina je da nismo svi isti, da ne radimo pod istim uslovima i da kase na pijacama znače zatvaranje istih. Mi sastavljamo kraj sa krajem i moramo da imamo kase, a advokati ne moraju. Načuli smo da je moguće da će se odustati od kasa, a da nam porez koji inače plaćamo paušalo, biti povećan – kaže sugrađanka, jedna od pijačnih prodavačica.

Da su pijace mesto gde se ljudi oduvek cenkaju, te da će to biti nemoguće sa kasama, podseća prodavac voća i povrća:

– Volimo i mi da popustimo kad su stalne mušterije u pitanju, pa i da poklonimo jabuku ili nešto slično. Sa kasom će to biti nemoguće, biće onda kao u prodavnicama, a da ne govorimo da voće kalira, da se brzo kvari… Cenu tada moramo da snizimo, a sa kasom to nećemo moći.

Pijačni prodavci naglašavaju da nije tačno da su kase prilagođene svim temperaturama, te da su to proverili kod servisera:

 -Oni kažu da na kasama tačno piše do kojih temperatura mogu da rade, a da kad se te temperature pređu i kasa se pokvari, sami plaćamo.

Ističu da i bez fiskalnih kasa imaju velike namete, plaćaju porez i zakup tezge, te da je posla sve manje.

-Još se od korone nismo oporavili, a evo sad nove krize. Narod štedi, zbog straha kupuje samo osnovno – objašnjavaju prodavci.

Deo njih kaže da će, ukoliko kase budu obavezne, zatvoriti tezge.

-Ne vidim ekonomsku opravdanost da radim sa kasom. Odustaću. Neke kolege su se pomirile sa tim, najverovatnije će uzeti kasu.  Opstaće najduže do kraja godine –  siguran je jedan od prodavaca.

Većina kupaca je za pijace bez kasa, mada ima i onih koji drugačije misle.

-Kako svima, tako i njima. Ako nisu poljoprivredni proizvođači, onda su trgovci i treba da budu izjednačeni sa ostalim trgovcima. Uostalom, nisu ni pijace što su nekada bile. Ranije se znalo, svako je imao svog prodavca od koga je kupovao, znalo se iz kog je sela, da li prska ili ne prska voće i povrće, da li poštuje karencu. Sada to ne možete da znate, jer onaj ko vam prodaje voće i ne zna ko ga je proizveo-kaže sugrađanin D.Ć.

Njegovo mišljenje ne deli sugrađanka J.O. za koju pijace imaju posebnu draž upravo zato što cena nije konačna.

-Ma ko će da mi garantuje da i onaj ko je proizvođač ne prska bez  poštovanja uputstva za upotrebu. Sve je to isto, i ovde i u prodavnicama. Razlika je što ovde uživam šetajući se sa cegerom u ruci, cenkam se, razgovaram sa prodavcima. Meni lično smetaju kase- kaže ona.

Prodavci su čuli da će već od 1. maja, krenuti kontrole.

-Ukoliko se nešto ne promeni,mene tada neće biti na tezgi. Preostalu robu ću već nekako da rasprodam, a onda zatvaram firmu i pravac na biro. Tako će uraditi i većina mojih kolega. Dakle, grad će ostati bez pijaca ili sa polupraznim pijacama, a država će dobiti nove socijalne slučajeve, jer većina nas od ovog posla izdržava celu porodicu – poručuje sugrađanka koja godinama radi na buvljaku, dodajući da  buvljak ima oko 220 tezgi, te da će, osim za državnu kasu, to biti i veliki gubitak za Poslovni centar.

Direktor Poslovnog centra, Miloš Milošević, kaže da je to javno preduzeće uvek bilo otvoreno za saradnju, ali da u ovom slučaju nemaju nikakve nadle`nosti:

-Što se nas tiče, mi smo uvek tu da saslušamo pijačne prodavce, da im, ukoliko se u međuvremenu nešto ne promeni,  budemo tehnička podrška u smislu uvođenja interneta na pijace, što je potrebno zbog fiskalnih kasa. Ostalo nije do nas, Poslovni centar im samo izdaje prostor.

Dok čekaju nove pregovore sa predsednikom, pijačni prodavci nabavljaju robu u manjim količinama jer, kako kažu, ne znaju šta će sa njom ukoliko se ne pronađe kompromis. Većina njih kasu nije nabavila, kažu i da neće, odnosno, da će ugasiti firme istog dana kada zakon stupi na snagu.

Podsećamo, nakon 30. aprila ove godine, svi privrednici moraće da imaju elektronsku fiskalnu kasu. Nova mera biće obavezna za pijačne prodavce (izuzev poljoprivrednih proizvođača), frizere, kozmetičare, kladionice, a van ovog sistema ostaće advokati i verske zajednice.

Zbog neslaganja oko uvođenja kasa na pijacama, pijačari iz Srbije četiri puta su protestovali u Beogradu.

D.P.

 

 

 

 

 

Ostale vesti

back-to-top