Pijačari ne odustaju: Sutra novi protest u Beogradu

Postavljeno: 12.04.2022

Nezadovoljni zbog uvođenja fiskalnih kasa na pijacama, prodavci su za sutra (13.april) najavili novi protest u Beogradu, četvrti po redu. Protestu će se pridružiti i kruševački pijačari. Kako saznajemo, tezge na buvljoj pijaci sutra neće biti otvorene, dok će na obe zelene pijace uglavnom svi raditi.

-Nastavljamo sa protestima jer nam nema opstanka ukoliko se budu uvele fiskalne kase na pijacama. Ministar finasija je kazao da od 1.maja počinju terenske kontrole, a kako mnogi od nas neće da uvedu fiskalne kase, verovatno će većina tezgi od tog dana biti prazne. Još uvek se nadamo da će država imati sluha za nas, u suprotnom, mi ostajemo bez posla a grad bez pijaca – naveo je za naš portal jedan od prodavaca na kruševačkom Buvljaku.

Na toj pijaci kažu da će većina njih sutra biti u Beogradu na protestima i da će tezge biti zatvorene. Biće predstavnika i sa zelenih pijaca, s tim da oni tezge neće zatvarati.

Ionako nema posla, ne možemo da ne radimo, treba platiti sve te namete koje već imamo, tezge, porez i ostalo. Imaćemo svoje predstavnike sutra u Beogradu, a danima unazad pokušavamo da zakažemo sastanak kod direktora ovdašnjeg Poslovnog centra, pošto imamo neke informacije da su svi direktori Poslovnih centara u Srbiji, pozvani u Beograd na neki sastanak, kod koga i zašto ne znamo – ispričao nam je zakupac tezge na zelenoj pijaci.

Direktor Poslovnog centra, Miloš Milošević, pak tvrdi da ga niko nije zvao na sastanak u Beograd.

Nikakav sastanak nije zakazan u Beogradu. Što se nas tiče, mi smo uvek tu da saslušamo pijačne prodavce, da im u konkretnom slučaju budemo tehnička podrška u smislu uvođenja interneta na pijace, što je potrebno zbog fiskalnih kasa. Ostalo nije do nas, Poslovni centar im samo izdaje poslovni prostor, Zakon je donet i to mora da se poštuje– kaže Milošević.

Sutrašnji protest pijačnih prodavaca, četvrti je po redu koji će biti održan u Beogradu. Plan je da okupljanje počne ispred TC Ušće u 9 časova ujutru, da se protestna šetnja nastavi preko Brankovog mosta do Predsedništva i RTS-a, pa do Slavije gde će se pijačni prodavci zadržati do18 časova.

Ostaćemo i duže ako je potrebno, ne odustajemo sve dok nas neko ne primi i sasluša, jer su nas do sada ignorisali, niko nam se u prethodna tri protesta nije obratio. Spremni smo i da noć provedemo na Slaviji – poručuju naši sagovornici.

Pijačni prodavci su zbog uvođenja fiskalnih kasa do sada organizovali tri protesta ispred zgrade Predsedništva, a zahtev sa 15.000 potpisa za izuzeće od fiskalizacije  predali su 21. marta. U Udruženju pijačnih prodavaca „Opstanak“ kažu da ih država sve vreme ignoriše, da ih do danas niko nije primio na razgovor i saslušao njihove zahteve.

Podsećamo, nakon 30. aprila ove godine, svi privrednici biće u obavezi da imaju elektronsku fiskalnu kasu, a nova mera biće obavezna i za pijačne prodavce (izuzev poljoprivrednih proizvođača), frizere, kozmetičare, kladionice. Van ovog sistema ostaće advokati i verske zajednice.

D.P.

 

Ostale vesti

back-to-top