Hemofluid ponovo oglasio prodaju dela imovine

Postavljeno: 16.07.2021

Nakon što prilikom prvog oglašavanja nije bilo zainteresovanih kupaca, Fabrika hemijskih proizvoda Hemofluid, nekadašnja Fabrika maziva, ponovo je oglasila  prodaju dela imovine, ovoga puta po 30 odsto nižoj ceni

Na prodaju su ponovo ponuđene poslovna zgrada u Jug Bogdanovoj ulici, te stare proizvodne i poslovne lokacije tog preduzeća u Lipovcu i Kobilju, kao i deo parcela koje ovo preduzeće ima u prigradskim naseljima i pojedinim selima.

Osim za nekoliko sitnih parcela, na prethodni oglas se nisu javili kupci. Zato je sada cena za oglašenu imovinu 30 odsto niža – rekla je za KruševacGrad generalna direktorka “Hemofluida” Jelica Đurović Petronijević.

Najniža cena za poslovnu zgradu (poslovno istraživački centar) u u Jug Bogdanovoj ulici, čija je površina od 2.756 kvadrata, umesto ranijih nešto više od million evra sada iznosi oko 726.994 evra.

Poslovni kompleks u Lipovcu, koji čine proizvodna hala, upravna zgrada i pogon za prečišćavanje otpadnih voda, procenjen je na 282.375 evra, (cena u prethodnom oglasu iznosila je 403 hiljade), a za nešto više od 100 hiljada evra prodaje se i skladišni prostor sa opremom u Kobilju, površine 4.264 m2.

Ponude za kupovinu imovine dostavljaju se najkasnije do 2. septembra ove godine. Imovina se, kako je navedeno, prodaje u viđenom stanju, bez prava kupca na naknadne reklamacije, a minimalno prihvatljiva cena jednaka je procenjenoj vrednosti.

Otvaranje i razmatranje pisanih ponuda vršiće Komisija za upravljanje, unovčenje i prenos imovine, formirana u skladu sa odredbama UPPR-a, u roku od pet dana od isteka roka za dostavljanje ponuda

Kako je ranije za naš portal rekla generalna direktorka “Hemofluida” prodaja imovine se I sprovodi na osnovu UPPR-a, a za sada na prodaju nije ponuđena lokacija na kojoj se obavlja trenutna proizvodnja..

U “Hemofluidu“ trenutno radi tridesetak radnika, tekuće obaveze izmirujemo redovno, a obaveze koje su ostale iz prethodnog perioda namirujemo na osnovu pomenutog UPPR-a – kazala je za tada Jelica Đurović Petronijević.

Podsetimo, Preduzeće “Hemofluid” je naslednik Fabrike maziva. Ime je promenjeno u oktobu 2019. godine, nakon što je nekoliko meseci ranije, kompanija Ellis Enterprises East  Kruševac, kao deo Valvolajn grupe, kupila deo imovine FAM-a, odnosno novu proizvodnu lokaciju te kompletan portfolio proizvoda i usluga za oko 9,5 miliona evra.

“Hemofluid” je tada nastavio deo proizvodnje u delu koji nije prodat, nasledivši istovremeno i dugovanja FAM-a koja se rešavaju po Unapred pripremljenom planu reorganizacije (UPPR), usvojenom početkom 2019. godine.

Prema podacima iz Unapred pripremljenog plana reorganizacije dugovanja FAM-a premašivala su 150 miliona evra. Reč je o dugovima sa kamatama, nastalim tokom prethodne privatizacije, raskinute sredinom 2011. godine. Zbog sumnje da su u tom periodu oštetili FAM za više od 32 miliona evra protiv više lica se od 2011. godine vodio sudski postupak. U trenutku prodaje FAM je imao godišnju realizaciju od oko 10 hiljada tona, odnosno godišnji prihod od milijardu i 740 miliona dinara.

N.B.

Ostale vesti

back-to-top