Na prodaju deo nekadašnjeg „14.oktobra“, pogoni metaloprerađivačke industrije

Postavljeno: 23.03.2022

Deo imovine IMK „14. oktobar“, koji obuhvata objekte metaloprerađivačke industrije, ponuđen je na prodaju, šest godina nakon što je stečaj proglašen u tom nekadašnjem gigantu kruševačke i privrede ovog dela Srbije.

U Oglasu za prodaju nepokretne i pokretne imovine, koji je objavila Agencija za licenciranje stečajnih upravnika, koja je nadležna za sprovođenje stečaja u tom preduzeću, navedeno je da se kao imovinska celina prodaju objekti metaloprerađivačke industrije na matičnoj lokaciji firme, na Jasičkom putu.

Reč je o više zgrada, hala, magacina, poslovnog prostora, čija je ukupna površina oko 19.800 kvadrata. Među pomenutim objektima su i trafostanica, kotlarnica, farbara. Na prodaju je ponuđena i oprema u trafo stanici.

Prema podacima iz oglasa početna cena na nadmetanju je 161,48 miliona dinara, a depozit koji interesenti treba da polože, ukoliko žele da učestvuju je 64,59 miliona dinara. Moguće je da on bude u formi bankarske garancije na taj iznos, a treba ga uplatiti do 5. aprila.

Da bi učestvovali u kupovini potencijalni kupci najpre treba da otkupe prodajnu dokumentaciju, koja košta 400 hiljada dinara, bez PDV-a, što mogu da učine do 4. aprila.

Interesenti prijavu za učestvovanje u nadmetanju podnose do 7. aprila, a javno nadmetanje je zakazano za 11. april.

Podsetimo da je IMK “14. oktobar” u stečaj ušao 2016. godine. Najveći deo imovine na lokaciji na Jasičkom putu je, u septembru 2017. godine, kupila kompanija „SCMG – 14. oktobar” iz Beograda, ćerka firma češke kompanije „Czechoslovak group“, koja u vlasništvu ima i velike firme kao što su „Tatra kamioni“, „Tatra vojna vozila“, „Avia“, „Dako“. SCMG je tada za deo imovine fabrike dao 485 miliona dinara, što je bilo desetostruko manje od procenjene vrednosti. Ta kompanija danas u kruševačkim pogonima radi više proizvodnih programa.

Tokom 2019. godine prodata je imovina “14. oktobra” u Ražnju, kompaniji „Savacoop“ iz Novog Sada  za 22,8 miliona, kao i hotel Ravnište na Jastrepcu koji je kupio konzorcijum „Merima Trend“ iz Kruševca i „Velko Invest“ iz Beograda. Za taj objekat postignuta je cena od oko 41 milion dinara. Posle više pokušaja 2020. godine je prodata imovina tog preduzeća u Brusu, a novi vlasnici tih pogona tada su, za 117 miliona dinara, postala preduzeća „Jablanovica“ iz Raške i „Razvitak“ iz Aleksandrovca. Početkom 2021. godine kruševačka firma „Viva-Tech“ kupila je za 24,5 miliona dinara nepokretnu imovinu „14. oktobra“ na lokaciji Prototip za 23,9 miliona dinara.

Inače, u godinama koje su prethodile stečaju iz “14. oktobra” je, uz socijalne programe, otišlo skoro 1.500 radnika, dok je isto toliko radnika u trenutku uvođenja stečaja potraživalo od fabrike od 24 do 26 zaostalih plata. Krajem 2015. godine je sproveden poslednji socijalni program, kada je fabriku napustilo preostalih 690 radnika.

Prema ranijim informacijama obaveze prema zaposlenima iz prvog isplatnog reda, koje su iznosile oko 210 miliona dinara, isplaćene su preko Fonda solidarnosti, dok zaposleni, kao poverioci trećeg isplatnog reda potražuju oko milijardu dinara. Takođe, ukupna potraživanja poverilaca iznosila su 13,6 milijardi dinara, prvi isplatni red potraživao je 3,8 milijardi, drugi oko 210 miliona, treći 9,6 milijardi, a od prethodnih prodaja namiren je samo mali deo potraživanja razlučnih poverilaca, odnosno onih koji su zbog stavljenih hipoteka imali prednost pri naplati.

J.B.

 

Ostale vesti

back-to-top