Propao i drugi pokušaj prodaje „Branka Perišića“

Postavljeno: 18.06.2022

Ni drugi pokušaj prodaje kruševačke pekarske industrije „Branko Perišić“ kao pravnog lica nije uspeo, saopšteno je iz Agencije za licenciranje stečajnih upravnika, koja je nadležna za vođenje stečaja, koji je u to preduzeće uveden krajem 2015. godine

Drugi poziv za prodaju je predvideo istu početnu cenu, iako na prethodnom pokušaju prodaje, spovedenom početkom februara, nije bilo interesenata. Da li u drugom pokušaju prodaje uopšte nije bilo interesenata ili je nešto drugo bilo razlog da se prodaja oglasi neuspelom ostalo je nejasno jer naša redakcija od pomenute Agencije nije dobila odgovor na to pitanje.

Podsetimo da je bilo predviđeno da se potencijalni kupci nadmeću od početne cene od 190,25 miliona dinara, a da bi uopšte učestvovali u nadmetanju trebalo je da uplate depozit od 76,1 milion dinara ili polože bankarsku garanciju za tu sumu. Ti iznosi su bili nepromenjeni u odnosu na prvi pokušaj prodaje, koji je proglašen neuspelim jer ni jedan potencijalni kupac nije uplatio depozit.

Inače, u oglasu za prodaju preduzeća navedeno je da najvažniju imovinu čine poslovni kompleks u Železničkoj ulici, od 12 objekata, među kojima su mlin, silos i pekara, ukupne površine 8.493 kvadrata, te poslovni kompleks na Jasičkom putu, gde su magacin, upravna zgrada, dva silosa kapaciteta po 10.000 tona, odnosno 13 objekata sa ukupno oko četiri hiljade kvadrata. Navedeno je i da preduzeće ima poslovne prostore i objekte trgovine na devet lokacija u Kruševcu te u Ćićevcu, Aleksandrovcu, Brusu, Pepeljevcu i Braljini.
„Branko Perišić“ je u stečaj otišao krajem 2015. godine, a prema ranijim podacima dugovanja su, u tom momentu, iznosila oko 1,5 milijardi dinara.

Od oktobra 2016. godine u pogonima te industrije radi beogradska firma „Agrofinance“. Trenutno je u kruševačkim pogonima zaposleno 160 radnika, dnevno se proizvede 23 hiljade vekni osnovnih vrsta hleba, te dodatne količine specijalnih vrsta hleba i peciva.

„Branko Perišić“ je pre stečaja imao neuspešnu privatizaciju, koja je raskinuta početkom 2012. godine, nakon čega je preduzeće ušlo u proces restrukturiranja. Pre uvođenja stečaja sproveden je socijalni program kroz koji su skoro svi tadašnji radnici, njih oko 160, napustili fabriku.

J.B.

Ostale vesti

back-to-top