Pitali smo za vas: Kako da znate kada ste na redu za vakcinu i šta ako propustite termin?

Postavljeno: 09.02.2021

Odgovor je nikako, prema informacijama do kojih je naš portal došao

Naime, kada građani iskažu interesovanje za vakcinaciju preko portala eUprava jedino što mogu jeste da čekaju poruku sa terminom.

Našoj redakciji su se, međutim, javljali čitaoci koji su pre više od tri nedelje iskazali interesovanje i zanima ih kada će, orijentaciono biti pozvani. Ima i onih koji su naveli da su njihovi prijatelji i rođaci iz drugih gradova pozvani na vakcinaciju, a takođe nisu ni u jednoj od prioritetnih grupa. Nedoumicu šta treba da rade imaju i oni koji dobiju poziv, a sprečeni su da se tada jave.

Iz eUprave, kojoj smo postavili ta pitanja stigao je odgovor:

– Ne postoji spisak za vakcinaciju, pozivi se upućuju prioritetnim grupama starijim od 75 godina, medicinskim radnicima, radnicima MUP-a i vojske, mlađim građanima sa hroničnim oboljenjima. Takođe zavisi i od toga koju ste vakcinu odabrali i da li je ima na stanju u gradu.

Broje nedoumice i dalje ostaju…

U kruševačkom Domu zdravlja, koji je zadužen za sprovođenje vakcinacije, za naš portal kažu da od eUprave dobijaju spiskove građana koji su pozvani na vakcinaciju, ali da oni nikakvu drugu komunikaciju sa tom institucijom nemaju.

– Građani koji su se prijavili za vakcinaciju porukom ili mejlom dobijaju obaveštenje od eUprave kada treba da dođu, dan i temin. Mi dobijamo spiskove dan, dva unapred i odgovarajuću količinu vakcina. Uvid u cele spiskove nemamo i ne znam kako bi građani mogli da saznaju gde se na tom spisku nalaze – objašnjava direktorka kruševačkog Doma zdravlja dr Marina Kostić.

Oni koji zbog trenutne bolesti propuste termin koji su dobili za vakcinaciju, prema njenim rečima, moraju ponovo da se prijave.

– Ako neko ima tempwraturu, pije antibiotike, prehlađen je, odnosno ne može da primi vakcinu tog dana za kada je dobio termin i nekoliko narednih dana, on mora ponovo da se prijavi preko eUprave – kaže ona odgovarajući na naše pitanje.

Ukoliko je, međutim, neko zbog posla ili neke druge obaveze sprečen da dođe tog dana, ali može sutradan, to treba da javi i da dođe sledećeg dana.

J.B.

Ostale vesti

back-to-top