+381 64 812 51 81
Naslovna » Ekonomija » Puštena u rad gondola Brzeće – Mali Karaman

Puštena u rad gondola Brzeće – Mali Karaman

U prisustvu premijerke Vlade Srbije Ane Brnabić i drugih visokih zvaničnika, danas tačno u podne puštena je u rad gondola Bezeće – Mali Karaman kojom će, u zavisnosti od vremenskih uslova, turisti na vrh Kopaonika stizati za 12 do 15 minuta. Početak rada gondole za predsednicu Vlade je, kako je rekla, i lično od posebnog značaja, jer je reč o prvom realizovanom projektu iz programa “Srbija 2020-25“

Izgradnja gondole Brzeće – Mali Karaman je, kako se čulo na današnjem svečanom otvaranju, najznačajnija investicija u srpskom turizmu koja je završena u rekordno kratkom roku, za samo šest meseci.

– Ova gondola je za Srbiju je još jedan u nizu značajnih rezultata u poslednjih nekoliko godina, a rezultati su univerzalan jezik, nešto što svako razume. I mi, Brusjani, dobro razumemo značaj ove najmodernije turističke atrakcije na Kopaoniku – rekla je između ostalog u svom obraćanju predsednica Opštine Brus Valentina Milosavljević u svojoj pozdravnoj reči.

Gondola će iz Brzeća do Malog Karamana prevoziti turiste za 12 minuta. Instalacija ima 28 stubova, 74 kabine koje primaju 10 osoba i jednu luks kabinu. Kapacitet gondole je inicijalno 1600 skijaša na sat a maksimalan kapacitet je 2.400 skijaša.

Dužina gondole je 3.741 metar, visinska razlika 843 metara, gondola ima i dve međustanice: Struga, povezanu sa stazom Bela Reka 1 i FIS -sa hangarom za odlaganje korpi, kojoj pripada staza Bela Reka 2.

– Cilj ove investicije nije samo razvoj ski centra Kopaonik već cele opštine Brus i ja se nadam da će oni iskoristiti ovu investiciju i unaprediti turističku ponudu i privredu opštine – naglasio je direktor JP Skijališta Srbije Dejan Ćika.

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić ocenila je na današnjem događaju da je Vlada Srbije odavno prepoznala potencijal značaj i potencijal Kopaonika, te da je od 2015. do 2020. godine uloženo ukupno 125 miliona dinara u razvoj turizma na ovoj destinaciji.

– Od toga je 100 miliona dinara otišlo isključivo za razvoj ski centra Kopaonik i mi ćemo, naravno i u našim daljim planovima nastaviti da ulažemo u Kopaonik kao destinaciju, ali moramda kažem da su svi ovi naši napori zajedno sa naporima privrede i privatnika koji postoje i rade ovde, doprineli tome da je porast broja turista na Kopaoniku za poslednjih par godina, čak 33 odsto i da je 2020. Godina, koja je za sve nas bila katastrofalna, za Kopaonik bila sjajna jer je zabeležio rekordan broj posetilaca od 105.000 što je u odnosu na 2019. porast od 23 odsto – izjavila je ministarka Matić.

JP Skijališta Srbije je 23. marta prošle godine dodelilo ugovor za javnu nabavku radova na izgradnji gondole Brzeće – Mali Karaman sa pratećom infrastrukturom po sistemu “ključ u ruke“, konzorcijumu koji predvodi nosilac posla Lajtner AG. Vrednost radova je 27 miliona evra.
Predstavnici Lajtnera su završili i obuku radnika JP “Skijališta Srbije“ za rukovanje gondolom koja je uvezana u sistem za prodaju i kontrolu ski karata.

Za vožnju gondolom važiće ski pas od jednodnevnog do sezonskog, kao i pojedinačne karte za panoramsku vožnju. Što se tiče pojedinačnih karata, za panoramsku vožnju gondolom najmađi i najstariji će imati povlašćene cene. Cena karte za odrasle je, inače, 1.000 dinara, dok će deca uzrasta od 6 do 11 godina plaćati 600, a stariji od 65 godina 800 dinara.

Radno vreme gondole je od 8.30 do 16.30.
Današnjim puštanjem u rad gondole otvara se nova etapa u razvoju potkopaoničkog kraja, pre svega Brzeća koje u ovom trenutku raspolaže sa oko 1.200 postelja u domaćoj radinosti i 4.500 u hotelima, a sasvim je sigurno da će gondola prekinuti period mirovanja u izgradnji novih ugostiteljskih objekata, kapaciteta oko 3.000 ležajeva, započetoj pre gotovo dve decenije i doprineti ponovnom otvaranju napuštenih, od kojih se neki nalaze u neposrednoj blizini polazne stanice.
N.M.

U prisustvu premijerke Vlade Srbije Ane Brnabić i drugih visokih zvaničnika, danas tačno u podne puštena je u rad gondola Bezeće – Mali Karaman kojom će, u zavisnosti od vremenskih uslova, turisti na vrh Kopaonika stizati za 12 do 15 minuta. Početak rada gondole za predsednicu Vlade je, kako je rekla, i lično od posebnog značaja, jer je reč o prvom realizovanom projektu iz programa ''Srbija 2020-25'' Izgradnja gondole Brzeće – Mali Karaman je, kako se čulo na današnjem svečanom otvaranju, najznačajnija investicija u srpskom turizmu koja je završena u rekordno kratkom roku, za samo šest meseci. - Ova gondola…

Review Overview

Rejting korisnika Budite prvi !
x

Proveri i

Napredak dočekuje Mladost: Ulog je opstanak!

Dva kola preostala su do kraja superligaškog fudbalskog karavana. Napredak je 11. na tabeli, ali ta pozicija i dalje ne ...

Vodovod Kruševac domaćin međunarodnog stručnog skupa o otpadnim vodama

Oko 30 laboratorija iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije učestvuje na stručnom skupu čiji je organizator i pokrovitelj ...

Konkurs za buduće vatrogasce otvoren do 25. maja

Ministarstvo unutrašnjih poslova upisaće 300 polaznika na stručno osposobljavanje za obavljanje vatrogasno-spasilačkih poslova. Za područje Rasinskog okruga, odnosno Policijske uprave ...

U Meševu nađeno beživotno telo u bunaru

Telo utopljenika I. M. nađeno je u bunaru u naseljenom mestu Meševo kod Kruševca, potrvđeno je u Odeljenju za vanredne ...

FK Trajal već u Srpskoj ligi: Završićemo sezonu kako dolikuje!

„Gumarima“ preostale dve utakmice u Prvoj ligi – večeras u Kruševcu protiv Žarkova i u sredu u Čačku protiv BorcaFK ...