Još jedan sistem osnežavanja na Kopaoniku – Planirani kapacitet staze Krčmar 2.280 skijaša

Postavljeno: 19.03.2022

Opština Brus je oglasila javnu prezentaciju Urbanističkog projekta sistema za osnežavanje ski-staze Krčmar na Kopaoniku koji je izradio preduzeće Urbanika iz Beograda, a po narudžbi JP Skijališta Srbije.

Ovim Urbanističkim projektom vrši se dopuna planskog rešenja u potvrđenom Urbanističkom projektu iz 2017. godine i planira izgradnja sistema za osnežavanje ski staze Krčmar. Planirani sistem se, većim delom, nalazi u obuhvatu potvrđenog Urbanističkog projekta, a manjim delom izvan granice obuhvata, a radi povezivanja sa postojećim sistemom osnežavanja ski staza – navodi se u objavljenom urbanističkom projektu.

Katastarske parcele čiji delovi ulaze u obuhvat Urbanističkog projekta nalaze se, prema Prostornom planu područja posebne namene Nacionalnog parka Kopaonik, u okviru Alpskog skijališta u sektoru 4 (istok, Duboka), koji se žičarama od Duboke prema Pančićevom vrhu spaja sa sektorima 3. i 1. i Karaman grebenom gde se spaja sa sektorima 5. i 7. – pojašnjeno je.

Alpsko skijalište koncipirano je kao jedinstven, povezani sistem žičara i ski-staza. Sistem je sastavljen od deset sektora, a područje ovog Urbanističkog projekta se nalazi u okviru Alpskog skijališta u sektoru 4 (istok, Duboko), koji se, žičarama od Duboke prema Pančićevom vrhu, spaja sa sektorima 3. i 1. i Karaman grebenom gde se spaja sa sektorima 5. i 7.

Planirani kapacitet skijališta biće 2.280 jednovremenih skijaša.

Na području Nacionalnog parka predviđeno je ukupno 31.220 jednovremenih skijaša. Na području Prostornog plana predviđeno je ukupno 43.840 jednovremenih skijaša, od toga 8.150 postojećih (sve u Nacionalnom parku) i 35.690 planiranih. Od ukupnog broja jednovremenih skijaša, na području Prostornog plana van Nacionalnog parka biće 12.620.

Broj žičara i kapaciteti skijališta su orijentacioni/približni, te nisu egzaktno obavezujući za detaljnije planske dokumente razrade skijališta, ali su indikativni za ukupni kapacitet prostora meren brojem jednovremenih korisnika, od značaja za zaštitu Nacionalnog parka, utvrđivanje suprastrukture i infrastrukture i drugo – dodaje se u urbanističkom projektu.

Urbanističkim projektom je planirano građenje sistema za osnežavanje jedne ski staze, Krčmar u ski centru Kopaonik, a u cilju da se obezbedi snežni pokrivač optimalne debljine na kome bi se odvijale sportske aktivnosti na skijaškim stazama.

Proširenje sistema za osnežavanje, koje je obrađeno ovim Urbanističkim projektom se odnosi na instalacije, odnosno nisu projektovani novi objekti akumulacija, pumpnih stanica, kompresora i ostalih objekata.

Idejno rešenje objekta je izradila projektantska kuća Elkoms, takođe iz Beograda.

Prezentacija Urbanističkog projekta biće održana od 24. do 30. marta u zgradi Opštine Brus, a detalji se mogu pogledati OVDE.

Izvor: www. eKapija.com

Ostale vesti

back-to-top