Uprkos izazovima, zimski turizam u porastu

Postavljeno: 20.01.2022

Dok Jastrebac u vreme pandemije beleži značajan broj poseta, Ribarska Banja je, iako jedna od posećenijih turističkih destinacija u Rasinskom okrugu, zbog epidemiološke situacije, redukovala svoje kapacitete

Novi talas korone i značajno povećanje broja obolelih od novog soja virusa, uticalo je na to da Ribarska Banja, kao važna tačka zdravstvenog turizma u Srbiji, iz bezbednosnih razloga, redukuju svoje kapacitete.

-S obzirom na jači talas korone, iz predostrožnosti smo ograničili broj kapaciteta, odnosno, sobe smo pretvorili u jednokrevetne kako bismo vodili računa prvenstveno o pacijentima da na miru sprovodimo njihovu rehabilitaciju, a naravno i zbog samih zaposlenih moramo da vodimo računa – kaže Nikola Milosavljević iz marketinške službe ove bolnice, uz napomenu da je ovakav potez neophodan jer Ribarsku Banju uglavnom posećuje starija populacija.

Kapaciteti su, kako navodi naš sagovornik, svedeni na 60 odsto od ukupnih, čime nije napravljena značajna razlika u posećenosti u odnosu na prethodne godine jer situacija nije bila mnogo drugačija ni sa prethodnim talasima ovog virusa.

S druge strane, Jastrebac koji je prethodnih decenija bio ispod proseka kada je u pitanju zimska sezona, poslednjih godina beleži značajno povećanje broja gostiju, posebno tokom zime.

Kapaciteti su popunjeniji nego prethodnih godina, imamo povećanu potražnju za smeštajem– kazao je Vladica Milutinović, upravnik Jastrebac Lake Resort-a.

Jastrebac beleži veću posetu tokom drugih sezona, ali su ove godine spremili i zimsku ponudu.

Imamo ponudu zimskih staza koje smo pravili za šetanje po zimskim uslovima, takođe napravili smo klizalište na plastičnoj podlozi gde roditelji sa decom mogu da klizaju. Imamo potrebnu opremu i vršimo prodaju karata – istakao je on.

Na Kopaoniku je, prema podacima Skijališta Srbije, u funkciji 26 od 30 instalacija, od kojih su najznačajniji ski lift Gobelja relej sa kapacitetom od 960 skijaša na sat i četvorosed na Pančićevom vrhu sa kapacitetom od 2.400 skijaša na sat. Od 50 ski staza, koliko Skijališta Srbije nudi na ovoj planini, njih četiri nisu prohodne. Takođe, nisu prohodne četiri od 30 ski staza.

Prema podacima Turističke organizacije Kruševca, broj turista u 2021. godini je porastao za 13,2 odsto, gde je u prvih 11 meseci 2021. godine Kruševac posetilo 20.119 turista, te je zabeleženo i 101.608 noćenja. Ovi podaci obuhvataju teritoriju grada Kruševca uključujući turistička mesta iz neposredne okoline kao što su Ribarska Banja i Jastrebac.

Kako je za KruševacGrad izjavila Svetlana Bujić, koordinatorka Turističkog informativnog centra, u odnosu na 2020. godinu prihodi od uplaćene boravišne takse su porasli za 22 odsto, gde najveće povećanje beleži Ribarska Banja, ali i sam grad Kruševac i Jastrebac.

L.S.

 

Ostale vesti

back-to-top