Proglašeni pobednici Festivala „Zlatna kaciga“

Postavljeno: 12.02.2021

Zlatnu kacigu za najbolju karikaturu na temu “Prozor” dobio je Darko Drljević iz Crne Gore, dok su za pisanu formu nagrađeni Đokica Miljkovic iz Novog Sela za priču ,,Arsini prozori’’, Miladin Berić iz Banja Luke za pesmu ,,Prozor“ te Bojan Ljubenović iz Beograda za  aforizam: ,,Na skupštinske prozore stavili smo rešetke. Da se poslanici navikavaju“. Nagrada ,,Rade Brka’’ za priču ,,Prozorska osmatračnica’’ pripala je Milojku Stojkoviću iz Smederevske Palanke

Mladi do 18 godina slali su radove o temi „Muzika“. Prvu nagradu za karikaturu i strip dobila je Anastazija Stambolović, iz čačanske Gimnazije, dok je u pisanoj formi najbolja bila njena sugrađanka Minja Đelkapić.
Na ovogodišnjoj „Zlatnoj kacigi“ u kategoriji odraslih učestvovalo je 347autora (291 autor za karikaturu i 56 autora za pisanu formu) iz 50 zemalja sveta. Oni su poslali 882 karikature, 35 priča, 43 pesme i 579 aforizama. Mladi su poslali 140 karikatura i 16 stripova, 6 pesama i 2 priče.

Direktorka Kulturnog centra Kruševac, koja je i direktorka Festivala, Violeta Kaplarević, podsetila je da je Festival humora i satire „Zlatna kaciga“ najznačajniji brend te ustanove te jedan od znakova prepoznavanja Kruševca u internacionalnim okvirima.

– Svih ovih godina cilj Festivala je da unapredimo i afirmišemo humorno – satirično stvaralaštvo, a da, kroz dečiji konkurs, razvijemo stvaralački duh kod mladih. Zadovoljni smo brojem pristiglih radova, najviše ih je došlo iz Irana, Kine, Kazahstana, Turske – kazala je Kaplarevićka.

Da je ove godine stiglo čak za trećinu više karikatura nego prethodne te da se time Festival vraća na stare staze slave kazao je predsednik žirija za tu kategoriju, sugrađanin Goran Ćeličanin, poznati karikaturista.

– Očigledno je to što su radovi mogli da se šalju mejlom ohrabrilo autore sa različitih strana sveta da pošalju svoje karikature. Učestvovali su svi najzančajniji karikaturisti, a žiri je prilikom odabira najboljih bio vođen, pre svega, originalnošću rada – kazao je Goran Ćeličanin.

Predsednik žirija za pisanu formu Dragoslav Pavlović Rasinski, Kruševljanin koji je više puta nagrađivan na Festivalu, kazao je da su autori u tim kategorijama nešto manje bili inspirisani temom „Prozor“, koja je materijalna, a njima više odgovaraju apstraktne teme, ali da je žiri bio zadovoljan kvalitetom pristiglih radova.

Radove na konkursu za mlade, koji je trebalo da odgovore na temu „Muzika“, ocenjivao je žiri pod vođstvom Jelene Protić Petronijević, koja je kazala da uži izbor karikatura i stripa u potpunosti zadovoljava kriterijume Konkursa, ali da većina stripova nema elemente humora i satire. Takođe, preporuka žirija za autore koji su ušli u uži izbor je da nastave bavljenje karikaturom i stripom u budućnosti jer imaju dobru osnovu. Što se tiče pisanih radova njih, je zbog epidemije i specifičnosti držanja nastave, pristiglo manje, među kojima nije bilo teško izdvojiti najbolje.

– I ovog puta je mišljenje žirija da nedostaje elemenata humora i satire. Ipak, nagrađeni radovi su na duhovit način odgovorili na temu – kazala je ona.

Nagrade će dobitnicima biti uručene na svetski Dan šale, 1. aprila, a zamenik gradonačelnice Kruševca Aleksandar Jovanović kazao je da je Kruševac ponosan jer je zahvaljujući ovom Festivalu tog dana domaćini najboljim humoristima i satiričarima sveta.

Na 29. „Zlatnoj kacigi“ nagrađeni su i Stefaan Provijn iz Belgije, kome je pripala druga nagrada za karikaturu, dok je treću nagradu u toj kategoriji osvojio rad domaćeg autora Jugoslava Vlahovića.

Na konkursu za mlade do 18 godina druga nagrada u kategoriji karikature i stripa pripala je Neveni Milivojević iz OŠ „Mile Dubljević“ iz Lajkovca, a treća Tamari Vesić iz OŠ „Vojislav Voka Savić“ iz Lazarevca. U kategoriji pisane forme drugo mesto je pripalo Lani Veljković iz OŠ „Vasa Čarapić“ iz Belog Potoka, a treće Teodori Spasojević iz iste škole.

J.B.

Ostale vesti

back-to-top