Čeka se epilog slučaja nasilja u školi u Trsteniku, USPRS najavljuje protest

Postavljeno: 18.11.2022

Sankcije koje će trstenička Tehnička škola izreći trojici učenika, zbog učestvovanja u nasilju prema profesorki te škole, kada je jedan od njih izmakao stolicu na kojoj je sedala, drugi snimao, a treći objavio na društvenim mrežama, trebalo bi da budu poznate naredne nedelje. Kruševačko Više tužilaštvo, kako je našem portalu rečeno, ne može da se izjasni o ovom slučaju dok mu policija ne dostavi izveštaj o događaju. Istovremeno, Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, sindikat koji okuplja najviše prosvetara u Rasinskom okrugu, osuđuje događaj i najavaljuje protest za narednu nedelju.

Slučaj nasilja nad profesorkom u Tehničkoj školi u Trsteniku, oštro su osudili članovi Unije prosvetnih radnika Srbije iz Kruševca. Po njihovim rečima, ovaj incident svedoči o potpunoj degradaciji obrazovnog sistema, ali i same države, te će tim povodom tokom sledeće nedelje prosvetari širom zemlje održati štrajk.

 USPRS decenijama unazad govori o tome kako je došlo do urušavanja prosvetnog sistema i uopšte degradacije prosvetnih radnika ne samo u materijalnom smislu nego i u smislu nipodaštavanja. Profesija ide ka dnu. Ne postoji poštovanje ni od države, roditelja, a i dece. Ovo nije prvi put da se ovakve stvari dešavaju, dešavalo se nedavno u Sremskoj Mitrovici, u Mladenovcu, Beogradu… Izašlo je na videlo zato što je slučaj snimljen, a ovakve stvari se dešavaju na svakodnevnom nivou. Profesori su izloženi na svakodnevnom nivou verbalnom i neverbalnom nasilju. Ovo je odraz društva, sredine, gde Srbija ide i šta su uzori deci – kazao je za KrusevacGrad Dobrivoje Marjanović, predsednik kruševačke Unije sindikata prosvetnih radnika i član Predsedništva USPRS-a.

 

Na česte slučajeve nasilja nad nastavnicima, ali i vršnjačkog nasilja, ne reaguje se adekvatno.

 Često se ne reaguje na nasilje, ili se reaguje minornim merama koje nemaju svrhe, kao što je smanjenje ocenje iz vladanja. Isključenja iz škole su retka, a i kad se deca isključe roditelji pišu žalbe da se vrate, što se i događa. To znači da svako može da radi šta hoće. Mi smo ukazivali na ovo pre par godina, imali akcije, formirana je radna grupa u Ministarstvu, koja osim papirologije ništa nije uradila. Ovo je samo kulminacija onoga o čemu mi pričamo decenijama. Reakcija nadležnih ne postoji, osim u predizbornoj kampanji kada su puni obećanja – smatra Marjanović.

Povodom ovog slučaja Unija će tokom sledeće nedelje organizovati protest.

– Svi naši zahtevi na kojima smo dugo radili, a koji se odnose na smanjenje broja đaka u odeljenju na 24 i poboljšanje materijalnog položaja nastavnika, sve je to sada po strani, sada se borimo za goli život i odbranu obrazovnog sistema i škola. Mislim da je došlo vreme da obrazovanje dođe na prvo mesto. Sledeće nedelje ćemo pozvati sve prosvetne radnike da jedan dan obustavimo nastavu, a dobrodošli su i roditelji, đaci željni znanja i svi građani koji žele bolje školstvo u Srbiji – najavljuje naš sagovornik.

USPRS će nastaviti da se zalaže za bolje školstvo.

 Prosveta je degradirana i dotakla je dno. Defintivno je vreme da se, ne samo kao profesori, već kao roditlji zapitamo šta se ovo dešava i zašto se ne preduzimaju neke mere. Insistiraćemo na tome da škola postane sigurno mesto, da nastavnici, ali i đaci, roditelji budu zaštićeni u okviru školskih prostorija i da svako ko pokuša bilo kakav drugačiji scenario bude kažnjen. Ne bude li odgovora od nadležnih, mi ćemo razmotriti da li uopšte da započinjemo drugo polugodište – poručuje Marjanović.

O incidentu, koji se pre nekoliko dana dogodio u Tehničkoj školi u Trsteniku, kada su učenici profesorki engleskog jezika izmakli stolicu i pustili je da padne, još uvek se govori sa užasavanjem. Profesorka je trenutno na bolovanju, a protiv trojice učenika pokrenut je postupak.

Podsetimo, 9. novembra, nasred časa, jedan od učenika stao je iza profesorke. Nakon što mu je skrenula pažnju da nije kuturno stajati nekome iza leđa, on je izvukao stolicu na kojoj je sedela. Profesorka je pala na pod, a ceo događaj zabeležio je drugi učenik mobilnim telefonom, dok je treći isti podelio preko društvenih mreža.

– U školu trenutno ne mogu da idem. Držim se za sada, ima dana kada sam dobro, ima dana kada mi je teže, velika podrška kolega iz škole mi mnogo znači – izjavila je za „Novosti“ napadnuta profesorka, dodajući da su tog dana tri učenika kasnila na čas, te da se nakon njihovog pridruživanja nastavi dogodio incident.

„Novosti“ su prenele i da je podršku napadnutoj profesorki, kao i svim prosvetnim radnicima, uputio Centar za socijalni rad u Trsteniku, čiji je kolektiv poručio:

– Ovaj vid ponašanja smatramo štetnim i neprihvatljivim, sa stanovišta naše struke i vrednosti koje socijalna zaštita promoviše. Zadatak društva, kao celine je učiniti sve neophodne mere kako bi se sprečilo ponavljanje ovih situacija.

Ono što dodatno utiče na ozbiljnost situacije jeste činjenica da su ostali učenici događaj propratili smehom.

Direktor Tehničke škole, Milan Glidžić, za RTS je izjavio da je protiv učenika pokrenut disciplinski postupak:

– Desilo se to na času gde nemamo sigurnosne kamere. Preduzeli smo sve zakonske mere. Obavestili smo roditelje pisanim putem i sve ustanove koje smo trebali, školsku upravu i pokrenuo sam vaspitno disciplinski postupak i kada se utvrde sve činjenice učenici će biti kažnjeni određenom disciplinskom merom.

Glidžić je za N1 rekao da će do sledeće srede biti doneta odluka o kazni za ove učenike i da je o slučaju obavešteno javno tužilaštvo, Centar za socijalni rad i školska uprava:

Obavešteni su i roditelji, koji su iznenađeni i zgroženi postupkom svoje dece – istakao je on.

M. J. – J.A.

Ostale vesti

back-to-top