Otvara se Centar za socijalno preduzetništvo

Postavljeno: 18.11.2022

U okviru projekta koji Udruženje građana „Evrokontakt“ realizuje uz podršku Evropske unije, u Kruševcu uskoro kreće sa radom Centar za socijalno preduzetništvo. U tom udruženju kažu da se nadaju da će Centar postati druga kuća za sve socijalne preduzetnike u Kruševcu, ali i mesto podrške i svim ostalim zainteresovanim stranama.

Simbolično, na Međunarodni dan socijalnog preduzetništva (17.novembra) u prostorijama Evrokontakta održana je konferencija za novinare na kojoj su predstavljena dva nova projekta na temu pomenutog modela poslovanja.

Uz podsećanje da se Evrokontakt skoro šest godina intenzivno bavi ovom temom, te da je do sada realizovano nekoliko projekata koji su imali za cilj upoznavanje javnosti sa socijalnim preduzetništvom, Nenad Krstić, predsednik „Evrokontakta“, kaže da je naša zajednica još uvek nedovoljno informisana o ovom inovativnom modelu poslovanja.

Krstić je podsetio i na to da je Evrokontakt 2019. godine imao predstavnika u radnoj grupi organizacija građanskog društva koji je pod okriljem Nemačke saradnje (GIZ) izradio Nacrt zakona o socijalnom preduzetništvu, te da je uz manje izmene, taj zakon kasnije u Narodnoj skupštini usvojen i primenjuje se od ovog meseca. U međuvremenu, Evrokontakt je u Kruševcu organizovao i prvi Mini sajam socijalnog preduzetništva na kome je svoje proizvode javnosti predstavilo sedam izlagača.

O projektu ‘’Kreiranje stimulativnog okruženja za razvoj socijalnog preduzetništva u Rasinskom okrugu’’, koji se realizuje u okviru programa ‘’Pokret Polet’, a sprovodi ga Trag fondacija uz finasijsku podršku Evropske unije, na konferenciji je govorila Sonja Nikolić iz Evrokontakta.

Cilj ovog projekta je da se doprinese jačanju društvene uloge organizacija građanskog društva putem javnog zagovaranja na svim nivoima za uvođenje promena koje doprinose socio-ekonomskom razvoju lokalnih zajednica i poboljšanju položaja pripadnika socijalno ugroženih grupa u Srbiji. Ključna aktivnost je da se kroz kampanju javnog zagovaranja lokalnim samouprava u Rasinskom okrugu podnesu inicijative za kreiranje stimulativnih uslova za razvoj socijalnog preduzetništva na lokalnom nivou, koje se zasnivaju na zakonskim nadležnostima i kreativnom korišćenju resursa sa kojima lokalne samouprave raspolažu i upravljaju – navela je Nikolić.

Projekat “Kancelarija za podršku razvoju socijalnog preduzetništva Kruševac”, koji sprovodi Evrokontakt takodje uz finansijsku podršku Evropske unije kroz program ’’Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu’’ (RELOAD2) koji realizuje UNDP (Program Ujedinjenih nacija za razvoj), predstavio je Slaviša Đorđević, koordinator Centra za socijalno preduzetništvo:

– Centar će redovno raditi na pružanju pomoći potencijalnim socijalnim preduzetnicima za pokretanje njihovog poslovanja, kao i na okupljanju i organizovanju poslovnih subjekata koji posluju po ovom modelu. Jedan od ciljeva je i doprinos jačanju uloge građanskog društva u unapređenju kvaliteta društvenog života kroz pružanje različitih usluga društveno osetljivim grupama.

Prema rečima Đorđevića, specijalizovana Kancelarija za podršku socijalnom preduzetništvu u Kruševcu pod nazivom Centar za socijalno preduzetništvo Kruševac, treba da bude začetak institucionalizacije socijalnog preduzetništva u Kruševcu:

Takođe, treba i da pruža podršku sadašnjim ali i budućim socijalnim preduzetnicima u svim fazama njihovog rada, od pokretanja poslovanja, međusobnog povezivanja, zajedničkog nastupa prema drugim institucijama i organizacijama iz svih sektora, javnog zagovaranja lokalnih samouprava sa ciljem stvaranja stimulativnog okruženja za razvoj socijalnog preduzetništva i na sve druge načine. Nadam se da će Centar postati druga kuća za sve socijalne preduzetnike u Kruševcu, ali i mesto koje će biti podrška svim zainteresovanim stranama koje žele da pruže podršku u tom smislu – rekao je on, te dodao da će Centar za socijalno preduzetništvo raditi u Kruševcu na adresi Jugovićeva 17/3, od 9 do13 časova svakog radnog dana.

U okviru projekta, između ostalog, biće organizovan i drugi po redu Mini-sajam socijalnog preduzetništva u Kruševcu

Prvi Mini-sajam je održan u novembru prošle godine, naši utisci sa tog sajma su bili veoma pozitivni. Smatramo da treba u kontinuitetu da podržavamo rad socijalnih preduzetnika i pomognemo im da predstave ono čime se bave kao i njihove proizvode. Ovo je posebno važno jer su nam svi socijalni preduzetnici istakli da imaju problem sa pronalaskom tržišta za njihove proizvode ,odnosno, usluge i mi želimo da im pomognemo u tome – poručio je Đorđević.

Takođe, biće organizovan i okrugli sto o socijalnom preduzetništvu gde se, kako je kazao, očekuje prisustvo predstavnika svih sektora iz lokalne zajednice. Planirana aktivnost je i izrada Kataloga socijalnih preduzetnika u Kruševcu, gde će biti predstavljeni njihovi proizvodi i usluge, a što bi trebalo da im poveća prodaju i da ih osnaži.

D.P.

Ostale vesti

back-to-top