Igor Mirović, dobitnik nagrade „Despotica Angelina Branković“

Postavljeno: 18.11.2022

Na kulturnoj manifestaciji „Slovo ljubve“ u Domu kulture u Novom Bečeju, uručena je književna nagrada „Despotica Angelina Branković“ piscu Igoru Miroviću za zbirku pesama „Svetlo u svetioniku“, koju je ove godine objavila Izdavačka kuća „Laguna“ iz Beograda. Manifestaciju organizuje Banatski kulturni centar u znak sećanja na legendarnu srpsku porodicu Branković, a uz podršku Opštine Novi Bečej.

Prema rečima autora i slavodobitnika, “Svetlo u svetioniku” je njegova četvrta knjiga:

Zahvaljujem se članovima žirija, književnom sestrinstvu i bratstvu, a posebno Društvu novosadskih književnika. Pesničku inicijaciju sam doživeo u Kikindi još 1983. na Majskim susretima pesnika srednjoškolaca i od tada do danas posle četiri knjige koje sam objavio dobijam prvu književnu nagradu i time još jedan veliki podstrek za dalje stvaranje.

-U ovoj knjizi, kao i u prethodnoj –  „Povratak u Logos“ pisao sam o Banatu, o ravnici, tragao za motivima u ovom kraju. U razgovoru sa velikim ljudima iz naše prošlosti iz ovog kraja pokušao sam da njih prenesem u naše vreme, a nas na trenutak u njihovo, u kojem su one prave ljudske osobine, kao što su čast i žrtva, bile uvek u prvom planu, rekao je laureat Mirović.

Mirović je na svom instagram nalogu napisao i sledeće: – Zahvaljujem se i Banatskom kulturnom centru koji dodeljuje ovu nagradu, negujući na taj način sećanje na porodicu Branković i na manje poznat period srpske istorije kada je ovaj deo Banata bio u posedu srpskih despota Stefana Lazarevića i Đurđa Brankovića, kao nastavljača nemanjićke tradicije severno od Save i Dunava. Nagradu i poklon – ikonu Prepodobne mati Angeline, rad Silvije Vlahović, s ponosom nosim u svoj dom, jer će me uvek podsećati na to da je moj izbor – poezija i ljubav prema stihovima – bio i onaj pravi.

Predsednik žirija Zoran Đerić je istakao da se “knjiga poezije Igora Mirovića izdvojila zato što je reč o autoru koji je postigao izuzetnu zrelost i poetičku zaokruženost.

Ova knjiga je pokazala jednog zrelog pesnika koji na različite teme ima šta da kaže – razgovara sa prošlošću i istorijom, sa tradicijom i kulturom srpskog naroda, govori o jeziku, zemlji, svetlosti i svemu onome što čini interesantnim život jednog pesnika– istakao je on.

Književnik i direktor Banatskog kulturnog centra Radovan Vlahović je naglasio da je „Mirović jedan od najvećih pesnika sadašnje generacije“.

U programu su nastupili i književnik i predsednik Matice srpske prof. dr Dragan Stanić (Ivan Negrišorac) i pesnik i književni kritičar Dragan Jovanović Danilov, a prisustvovali su upravnik Biblioteke Matice srpske Selimir Radulović i predsednik Opštine Novi Bečej Saša Maksimović.

Igor Mirović je rođen 1968. godine u Kruševcu, gde je živeo do 1976. godine, a zatim se sa roditeljima odselio u Novi Sad. Aktuelni je perdsednik Pokajinske vlade Vojvodine.

Do sada je objavio četiri pesničke knjige: “Nebo nad Vizantijom” (Književna zajednica Novog Sada, 1994.), “Kremen plamen” (Prometej, Novi Sad, 2004), “Povratak u logos” (Prometej, Novi Sad 2020) i “Svetlo u svetioniku” (Laguna, Beograd, 2022.). Zastupljen je u antologijama: “Srpski sever”, dr Draška Ređepa; “Pelud sveta”, Pere Zupca; “Pesnici Novog Sada”, dr Zorana Đerića i “Novi Sad – pesnička prestonica”, dr Zorana Đerića. Pesme su mu prevođene na rumunski, mađarski, slovački i makedonski jezik. Živi i radi u Novom Sadu.

Ž. Milenković

Foto: Privatna arhiva

 

 

 

Ostale vesti

back-to-top