+381 64 812 51 81
Naslovna » Društvo » Uz protivepidemijske mere obeležen Dan opštine Varvarin

Uz protivepidemijske mere obeležen Dan opštine Varvarin

Svečanom sednicom lokalnog parlamenta kojoj je prethodilo polaganje venaca u Spomen parku „Sastavci“, u opštini Varvarin je kao Dan opštine obeležen datum kada se pre tačno 210 godina odigrala čuvena Varvarinska bitka, jedna od najznačajnijih bitaka Prvog srpskog ustanka koja je zaustavila napredovanje turske vojske.

– Taj dan iz perioda kada se stvarala moderna srpska država, izabrali smo za Dan naše opštine – podsetio je predsednik Skupštine Vojkan Pavić, otvarajući svečano zasedanje na kome su dodeljene plakete i zahvalnice najzaslužnijim organizacijama i pojedincima.

Skupštinska sednica održana je bez uobičajenog prisustva gostiju iz Rasinskog okruga, Srbije i okruženja jer, kako je rekla predsednica Opštine Violeta Lutovac Đurđević, takve uslove diktira aktuelna epidemiološka situacija sa korona virusom i obaveza da budemo odgovorni prema drugima i prema sebi.

– Naša opština se odlično nosila sa epidemijom od samog početka. Iako su se prvi slučajevi infekcije javili odmah po proglašenju vanrednog stanja naš zdravstveni sistem je ostao stabilan i očuvan. Dobra organizacija rada Doma zdravlja „Dr Vlastimir Godić“, dobra saradnja predstavnika ustanova sa lokalnom samoupravom, a pre svega danonoćni rad medicinskog i nemedicinskog osoblja dali su dobre rezultate u borbi sa epidemijom kovid 19 – ocenila je Violeta Lutovac Đurđević. Rekla je i da je do danas u opštinskoj kovid ambulanti pregledano blizu 3200 pacijenata, te da je ukupno registrovano 69 pozitivnih slučajeva.

Predsednica je kratko referisala i o investicijama koje su u opštini Varvarin realizovane između dva opštinska praznika. Između ostalog, navela je da je proteklih godinu dana u Varvarinu rekonstruisan državni put kroz Gornji Katun u dužini od 1,4 kilometra, a da na proleće kreću radovi na saobraćajnici od Katuna do kraja Obreža, da je u Obrežu započeta i izgradnja kapele na novom groblju zajedničkim sredstvima opštine i građana, kao i da je sa Ministarstvom privrede ugovorena izrada tehničke dokumentacije za izgradnju kanalizacione mreže u vrednosti od 1,7 miliona za ovo naselje, kao i naselja Bačina, Maskare i Bošnjane.

– Asfaltirane su dve ulice u Bošnjanu ukupne dužine 700 metara, asfaltiran je školski poligon, a u ovom trenutku je u toku javna nabavka za asfaltiranje ulica u vrednosti od 15 miliona. Završena je izgradnja sekundarne kanalizacione mreže u naselju Rasadnik, u Selu Varvarinu pušten je u rad glavni kolektor i izgrađen deo kanalizacione mreže, a do kraja godine započeće gradnja kanalizacije i u Donjem Katunu – navela je Violeta Lutovac Đurđević.

Prema njenom izveštaju, iz budžeta je izdvojeno više od 20 miliona dinara za podsticaj poljoprivredne proizvodnje i sredstva je do sada dobilo oko 400 poljoprivrednika. Rekonstrusana je Škola u Bačini sredstvima Kancelarije za javna ulaganja u vrednosti od 150 miliona, a očekuje se da Kancelarija isto toliko sredstava uloži u rekonstrukciju škole u Obrežu.

Na sednici su, zatim uručena opštinska priznanja najzaslužnijima. Plakete za izuzetna dostignuća u svojim oblastima dobili su Dom zdravlja „Dr Vlastimir Godić“ i poljoprivredno gazdinstvo „Arsić“ iz Bačine.

Dodeljeno je i šest zahvalnica: Adamu Diniću iz Toljevca za 76 puta datu krv, Ljiljani Arsić iz Orašja za pružanje pomoći građanima tokom vanrednog stanja, Milanu Pavloviću iz Gornjeg Katuna, učesniku bitke na Košarama zasikazanu hrabrost u odbrani otadžbine, Udruženju žena „Dar“ iz Bošnjana za pomoć pruženu meštanima ove mesne zajednice tokom vanrednog stanja i Fudbalskom klubu „Orašje“ i Milanu Jociću iz Gornjeg Katuna za doprinos razvoju sporta.

Jutros je u Spomen parku „Sastavci“ gde se odigrala Varvarinska bitka služen parastos poginulim precima, a opštinski čelnici i predstavnici ustanova i udruženja položili su vence na Spomenik srpskim junacima, pobednicima u boju na Varvarinskom polju.

N.B.

 

 

Svečanom sednicom lokalnog parlamenta kojoj je prethodilo polaganje venaca u Spomen parku „Sastavci“, u opštini Varvarin je kao Dan opštine obeležen datum kada se pre tačno 210 godina odigrala čuvena Varvarinska bitka, jedna od najznačajnijih bitaka Prvog srpskog ustanka koja je zaustavila napredovanje turske vojske. - Taj dan iz perioda kada se stvarala moderna srpska država, izabrali smo za Dan naše opštine – podsetio je predsednik Skupštine Vojkan Pavić, otvarajući svečano zasedanje na kome su dodeljene plakete i zahvalnice najzaslužnijim organizacijama i pojedincima. Skupštinska sednica održana je bez uobičajenog prisustva gostiju iz Rasinskog okruga, Srbije i okruženja jer, kako je…

Review Overview

Rejting korisnika Budite prvi !
x

Proveri i

Voda iz gradskog vodovoda može se koristiti za piće

Prema zvaničnom saopštenju Zavoda za javno zdravlje, voda  u sistemu kruševačkog  Vodovoda je zdravstveno ispravna i može se koristiti za ...

Obeležen Dan ABH službe Vojske Srbije

Pripadnici 246.bataqona ABHO i Centra ABHO,  u kasarni “Car Lazar”,  danas su  obeležili  Dan ABH službe Vojske Srbije. Nakon svečanosti, ...

Odbornici na današnjoj skupštini usvojili odluku o izvršenju budžeta za prvih šest meseci

Izvršenje budžeta u prvih šest meseci  pokazuje kontinuitet dobrog planiranja, rekao je Dragi Nestorović, gradonačelnik Kruševca, obrazlažući odluku. Ukupno planirani ...

U školama skraćeni časovi, ispred Školske uprave Kruševac protest

Prosvetni radnici iz Kruševca, članovi Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, okupili su se danas na protestu ispred Školske uprave. Protest ...

Prvog dana škole – skraćeni časovi i protest

Časovi će prvog septembra, prema najavi Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS), biti skraćeni na 30 minuta. Istog dana će ...