+381 64 812 51 81
Naslovna » Društvo » Skupština o budžetu, novim kadrovima, izveštajima o poslovanju

Skupština o budžetu, novim kadrovima, izveštajima o poslovanju

Nešto više od mesec dana nakon što su novi odbornici seli u klupe lokalne Skupštine, kada je izabrano i novo – staro rukovodstvo Grada, održava se drugo radno zasedanje. Na sednici zakazanoj za 25. septembar odbornici će glasati za stotinak tačaka dnevnog reda

Pred odbornicima će se naći niz finansijskih odluka i izveštaja, od rebalansa budžeta i izveštaja o njegovom šestomesečnom izvršenju do izjašnjavanja o finansijskim izveštajima lokalnih javnih preduzeća, o pojednim kadrovskim rešenjima, nizu predloga planova detaljne regulacije ili njihovim izmenama i dopunama, te brojnim imovinskim rešenjima.

Odlukom o rebalansu budžeta predviđeno je povećanje prihoda za oko 495 miliona dinara te će prihodna strana budžeta iznositi 4,47 milijardi dinara. Povećanje od skoro pola miliona dinara došlo je, kako je navedeno u Odluci o rebalansu, jer su, između ostalog, povećani preneti prihodi iz prethodne godine za oko 166 miliona dinara, povećan je prihod od poreza na zarade i na prihode od samostalnih delatnosti za oko 35 miliona dinara, a od poreza na imovinu za 76 miliona dinara. Prihodi su povećani i na osnovu koncesione naknade za Apoteku Kruševac za 223 miliona dinara.

Rebalansom je predvidjeno i povećanje rashodne strane budžeta za oko 450 miliona dinara. Najviše su porasli rashodi u delu zdravstvene zaštite, za oko 172 miliona dinara, što je i očekivano imajući u vidu pandemiju korona virusa. Više novca biće potrošeno i za komunalne delatnosti, za saobraćajnu infrastrukturu, za osnovno obrazovanje kao i za socijalnu i dečiju zaštitu. Prema rebalansu biće povećani i troškovi za razvoj kulture i informisanja, za razvoj turizma te za razvoj sporta i omladine.

Odbornici će razmatrati i Izveštaj o šestomesečnom izvršenju budžeta. Prema podacima iz Izveštaja ukupno ostvareni prihodi i primanja u periodu januar – jun ove godine iznosili su oko 2,14 milijardi ili nešto više od 52 odsto u odnosu na plan. Istovremeno ukupno planirani rashodi izvršeni su u iznosu od 1,46 milijardi dinara ili sa skoro 37 odsto u odnosu na plan i manji su za skoro 29 odsto od ostvarenih prihoda.

Iako junski lokalni izbori nisu doveli do promene u vladajućoj većini jer i u ovom sazivu naprednjaci imaju ubedljivih 52 odbornika od ukupno 70, ipak će doći do kadrovskih promena u pojedinim javnim preduzećima.

Odbornici će se izjasniti o ostavci direktora Toplane Dragana Azdejkovića te o predlogu da na njegovo mesto, kao vršilac dužnosti, dođe Dušan Gvozdenović (32), master inženjer mašinstva. On je bio poslovodja u supermarketu Kanea te je radio u Kuper tajeru. U Toplani je zaposlen od aprila 2018. godine, a tehnički direktor je postao početkom jula ove godine.
Ostavke na dosadašnja direktorska mesta su sredinom septembra podneli i Dragana Bogdanović (Biznis inkubator), Dragi Aleksić (Poslovni centar), Nenad Stanojević (Centar za stručno usavršavanje) te Dragan Lazić (Sportski centar).

Za vd dužnosti direktora Biznis inkubatora predložena je Martina Manojlović (33), master ekonomista, koja je kao menadžer marketinga radila na Narodnom univerzitetu Božidar Adžija, potom u Švajcarskoj kao medicinska sestra, a od 2017. godine u Privrednom društvu za investicije i hotelijerstvo „ POBLA REAL ESTAT“ Kruševac, kao direktorka.

Na rukovodeće mesto u Centru za stručno usavršavanje trebalo bi da dođe Nikola Džugurdić (27), profesor fizičkog, čije je radno iskustvo dugo dve godine tokom kojih je u Školskoj upravi bio angažovan po ugovoru o privremenim i povremenim poslovima.

Posao vršioca dužnosti Sportskog centra ubuduće bi trebalo da obavlja Predrag Milenković (39), takodje profesor fizičkog, koji je tokom prethodne četiri godine bio na funkciji pomoćnika gradonačelnice za omladinu i sport. Iza sebe ima i dvogodišnji rad u školi, duže od decenije je u prvatnom biznisu kao vlasnik sprava za dečiju rekreaciju “Trambolina”. Do 21. godine je aktivno igrao fudbal.

Među stotinak tačaka dnevnog reda predstojeće sednice Skupštine Grada je i dvadesetak o razrešenjima i imenovanjima članova i predsednika što upravnih što nadzornih odbora u ovdašnjim javnim preduzećima i ustanovama. Glasaće se i o dvadesetak odluka o planovima detaljne regulacije ili o njihovim izmenama i dopunama.

Odbornici će se izjasniti i o predlogu da se uradi Strategija razvoja socijalne politike Grada Kruševca za period 2021-2026. godine.

Inače, novi saziv ovdašnje Skupštine čine 52 odbornika Srpske napredne stranke, osmoro odbornika koalicije Socijalistička partija Srbije – Jedinstvena Srbija, dva odbornika Srpske narodne partije i po četiri odbornika Pokreta kraljevina Srbija i Pokreta Metla. U vladajućoj koaliciji su svi osim četvoro odbornika Pokreta Metla.

J.B.

Nešto više od mesec dana nakon što su novi odbornici seli u klupe lokalne Skupštine, kada je izabrano i novo – staro rukovodstvo Grada, održava se drugo radno zasedanje. Na sednici zakazanoj za 25. septembar odbornici će glasati za stotinak tačaka dnevnog reda Pred odbornicima će se naći niz finansijskih odluka i izveštaja, od rebalansa budžeta i izveštaja o njegovom šestomesečnom izvršenju do izjašnjavanja o finansijskim izveštajima lokalnih javnih preduzeća, o pojednim kadrovskim rešenjima, nizu predloga planova detaljne regulacije ili njihovim izmenama i dopunama, te brojnim imovinskim rešenjima. Odlukom o rebalansu budžeta predviđeno je povećanje prihoda za oko 495 miliona…

Review Overview

Rejting korisnika 3.08 ( 5 glasova)
x

Proveri i

Napredak želi pobedu u derbiju začelja 

U 12. kolu Super lige Srbije, Napredak u nedelju gostuju u Šapcu Mačvi, ekipi na poslednjem mestu sa samo jednom ...

Raste broj obolelih u celom Okrugu

U Rasinskom okrugu je za dan potvrđeno još 27 slučajeva oboljevanja od korone, a virus je, nakon zatišja, ponovo registrovan ...

Uz pomoć GIZ-a do Regionalnog plana upravljanja otpadom

Osim izrade lokalnih planova upravljanja otpadom za 17 opština i gradova u Srbiji GIZ će pomoći u izradi regionalnih planova ...

Lubenice u oktobru?

Iako je sezona lubenica i dinja krajem septembra završila misiju, Kruševljani još mogu da uživaju u ovim slatkim plodovima. Za ...

Kolo doniralo namirnice manastiru Sveta Petka

Pola tone osnovnih životnih namirnica, koje je Kolo srpskih sestara Kruševac prikupilo u akciji sprovedenoj u saradnji sa Bankom hrane, ...