Narodna stranka Kruševac: Grad mora da se vrati građanima

Postavljeno: 23.09.2020

Kruševac mora da se vrati građanima, a to se može jedino kontrolom trošenja budžetskih sredstava, transparentnim postavljanjem kadrova i uvođenjem krivične odgovornosti lica koja su na rukovodećim pozicijama, istaknuto je na dašnjoj konferenciji za medije u Gradskom odboru Narodne stranke. Upravo u tim prioritetima delovanja koje će po smeni vlasti uvesti stranka kojoj pripada, Petronijević vidi suštinsku razliku sa vladajućim SNS-om

 Uspostavljanje nezavisnog rada institucija, strogo  kontrolisanje poštovanje zakona, uspostavljanje nezavisnog sudstva i sloboda medija su među programskim prioritetima naše stranke – podvlači Predrag Petronijević.

Uvešćemo strogo kontrolisanje inspekcijskih organa, ukinuti selektivnu raspodelu budžetskih sredstava, promeniti neranopravan položaj domaćih u odnosu na strane investitore i uopšte, pomagati razvoj malih, srednjih i porodičnih preduzeća.

Petronijević naznačava da će jedan od osnovnih kriterijuma za ulaganje u privredu biti dokaz o poreklu imovine. U tom kontekstu, dodaje, tražiće se uvođenje krivične odgovornosti za sve državne funkcionere, odnosno direktore državnih preduzeća i ustanova koji budu zloupotrebili svoj službeni položaj ili nezakonito raspolažu sredstvima iz budžeta.

Ta šira kontrola podrazumeva i proveru nezakonitog otuđenja nepokretnosti u vlasništu države i grada, a insistiranje na novom Zakonu o poreklu imovine, koji će podrazumevati i konfiskaciju nelegalno stečenog kapitala, istovremeno podrazumeva i da će otete nepokretnosti biti vraćene građanima – iznosi Petronijević.

Zabranićemo učestvovanje na tenderima svim privrednim subjektima čiji su vlasnici istovremeno i nosioci gradske vlasti, a isti kriterijum odnosiće se i na otuđivanje gradskog zemljišta

U Gradskom odboru NS navode i da će insistirati na kontroli sprovođenja javnih nabavki, kako bi se, navode, zaustavila korupcija.

U vezi sa ekonomskim osnaživanjem građana koji zarađuju mimimalac, Petronijević kaže da podizanje iznosa neto-osnovice za 10 posto može da se izvede preraspodelom sredstava u samom budžetu. Po istom modelu, dodaje, moguće je i overavanje zdravstvene knjižice za sve građane bez zdravstvenog osiguranja, kao i obezbeđivanje primanja za građane starije od 65 godina, a bez ostvarenog prava na penziju.

I.R.

Ostale vesti

back-to-top