Ukinuta presuda Borkovim napadačima, novo suđenje 13. maja

Postavljeno: 15.04.2021

Odlukom Apelacionog suda u Kragujevcu poništena je prvostepena presuda Višeg suda u Kruševcu od 17. septembra 2020.godine, kojom su krivim za nasilničko ponašanje na sportskoj priredbi ili javnom skupu osuđeni Marko Živković – Buvac (31) i Danijel Gmijović – Cafta (31), dok je okrivljeni Miloš  Šaponjić – Šapa (40) osuđen na jedinstvenu kaznu od četiri godine zatvora zbog tog krivičnog dela i krivičnog dela napada na službeno lice

Reč je o krivičnim delima koja su se odigrala u novembru 2018. godine uoči tribine tadašnjeg Saveza za Srbiju kada su povređeni Borko Stefanović, jedan od osnivača ovog Saveza i predsednik tadašnje Levice Srbije, član ovih organizacija, Kruševljanin Boban Jovanović kao i policijski službenik Dejan Palibrk, koji je intervenisao na licu mesta.

U obrazloženju odluke o vraćanju predmeta na nižu sudsku instancu, Sudijsko veće Apelacionog suda u Krgaujevcu navodi, između ostalog, i nerazumljivu izreku presude, koja je protivrečita razlozima uz obrazloženje same presude, a pri tome su, kako se dodaje, “razlozi nejasni i u znatnoj meri protiverčiti, zbog čega se sa sigurnošću ne može ispitati zakonitost i pravilnost presude, niti se činjenično stanje može prihvatiti kao pravilno i potpuno utvrđeno“.

Žalbu na nepravosnažnu presudu podneli su samo branioci okrivljenih, budući da je Sudijsko veće Višeg suda u Kruševcu usvojilo u celini predlog Višeg javnog tužilatva o visini kazne. Punomoćnik oštećenih Stefanovića i Jovanovića je kao i sami oštećeni, više puta isticao tokom postupka, koji je već jednom ponavljan zbog usvojenog zahteva za izuzeće sudije, kvalifikaciju krivičnog dela, tvrdeći da je reč o pokušaju ubistva, kao i da je napad bio politički motivisan.

Okrivljeni su tokom suđenja negirali sugerisanu motivaciju i ceo slučaj opisivali kao neku vrstu “tuče”. Odmah nakon napada, prvo u Kruševcu, a onda i u više gradova u zemlji, krenulo se sa protestima “Stop krvavim košuljama”, koji su se ubrzo transformisali u skupove pod nazivom “Jedan od pet miliona”. 

Prema informacijama portala KruševacGrad suđenje pred Višim sudom u Kruševcu ponovo će početi 13.maja.

I.R.

Ostale vesti

back-to-top