SSP: Smanjene kazne napadačima na Borka Stefanovića i Bobana Jovanovića

Postavljeno: 03.11.2021

Tročlano veće Apelacionog suda u Kragujevcu, smanjilo je kazne trojici napadača na Borka Stefanovića i Bobana Jovanovića, saopštila je Stranka slobode i pravde, čiji su funkcioneri obojica oštećenih. Reč je o događaju od pre skoro tri godine, kada su, pred početak tribine Saveza za Srbiju, ispred mesne zajednice Rasadnik, napadnuti i povređeni tadašnji lider Levice Srbije i jedan od osnivača tog Saveza Borko Stefanović, te njegov tadašnji i sadašnji stranački kolega, Kruševljanin Boban Jovanović. Povrede je tada zadobio i policajac Dejan Palibrk, koji je intervenisao na licu mesta

Miloš Šaponjić koji je metalnim predmetom udario Stefanovića u potiljak je umesto četiri godine dobio dve godine i šest meseci zatvora dok su njegovim saučesnicima Marku Živkoviću i Danijelu Gmijoviću, kazne smanjenje sa tri i po, na dve godine i dva meseca. Napominjemo da je zakonska kazna za ovo krivično delo minimum 3 godine zatvora. Toliko danas u Vučićevoj Srbiji košta život opozicionara – saopštila je Stranka slobode i pravde.

Odluka Apelacionog suda o smanjenju zatvorskih kazni, čije je detalje saopštio SSP, podsetimo, dolazi nakon ponovljenog sudskog procesa pred kruševačkim Višim sudom koji je u junu ove godine potvrdio prethodne zatvorske kazne od po tri i po godine za Marka Živkovića i Danijela Gmijovića. Tada je kazna Milošu Šaponjiću sa četiri godine smanjena na tri godine i devet meseci zatvora.

Apelacioni sud je ranije, u aprilu 2020. godine, poništio prvu presudu kruševačkog Višeg suda, iz septembra 2019. godine, nakon čega je počelo pomenuto ponovljeno suđenje.

Marko Živković, Danijel Gmijović i Miloš Šaponjić su bili optuženi za krivična dela nasilničko ponašanje na sportskoj priredbi ili javnom skupu, a poslednji i za napad na službeno lice.

Stranka slobode i pravde je povodom pomenutog smanjenja zatvrskih kazni saopštila i da je „ovakva presuda donesena po nalogu Aleksandra Vučića koji je javno tvrdio da je udarac pesnicom u tuči glumaca jednako opasan kao i udarac metalnom štanglom u potiljak“

Sve to je napravio kako bi sakrio da je napad na potpredsednika SSP Borka Stefanovića bila politička poruka kako će proći svi koji se suprotstave ovom kriminalizovanom režimu – saopštila je SSP.

Podsetimo da su tokom pomenuta dva suđenja punomoćnik oštećenih Stefanovića i Jovanovića kao i oštećeni, više puta tvrdili da je  reč o pokušaju ubistva, kao i da je napad bio politički motivisan, dok su okrivljeni su tokom postupka ceo slučaj opisivali kao neku vrstu “tuče”.

Nakon tog napada, prvo u Kruševcu, a onda i u više gradova u zemlji, počeli su protesti “Stop krvavim košuljama”, koji su se ubrzo transformisali u skupove pod nazivom “Jedan od pet miliona”, koji su potom trajali mesecima.

J.B.

Foto: arhiva KruševacGrad.rs

 

Ostale vesti

back-to-top