+381 64 812 51 81
Naslovna » Društvo » Svetosavski đaci: Ana Marjanović, učenica Gimnazije

Svetosavski đaci: Ana Marjanović, učenica Gimnazije

Dobitnica Svetosavske nagrade za ovu školsku godinu u kruševačkoj Gimnaziji je Ana Marjanović, učenica četvrtog razreda filološkog smera. Nastavničko veće odabralo je nju zbog izuzetnog uspeha ostvarenog na brojnim republičkim takmičenjima iz srpskog jezika, srpske književnosti, lingvistike, latinskog jezika i istorije

– Veoma sam uzbuđena i srećna što sam dobitnica Svetosavske nagrade. Ovo priznanje mi mnogo znači jer je ono jedna od najvećih potvrda koje možemo dobiti za naš trud, rad i uopšteno zalaganje u školskim i u vanškolskim aktivnostima. Nagradu nisam očekivala i prijatno je iznenadila mene i moju porodicu. Drugovi i drugarice iz odeljenja su mi pružili dosta podrške i svi su mi čestitali – kaže Ana Marjanović za KruševacGrad.

Ova uspešna učenica ostvarila je izuzetne rezultate na takmičenjima iz srpskog jezika, srpske književnosti, lingvistike, latinskog jezika i istorije, a kaže da je najponosnija na svoje učešće u Istraživačkoj stanici Petnica gde je pohađala seminar iz arheologije.

Ove godine Marjanovićka je učestvovala na interdisciplinarnom takmičenju iz srpskog jezika i književnosti koje je organizovao Filozofski fakultet u Nišu povodom Nedelje srbistike. Tim kruševačke Gimnazije pod njenim vođstvom, osvojio je prvo mesto sa više od dve hiljade bodova razlike u odnosu na drugoplasirani tim.

– Član sam lingvističke sekcije, koja je u protekle dve godine imala značajne uspehe. Obe godine smo osvojili treću nagradu na Republičkom seminaru, a za to su zaslužne naše profesorke Dušica Dobrodolac i Stanislava Arsić koje nas podržavaju i usmeravaju kako da tačno ispitujemo jezik i njegove začkoljice. Profesorka Nela Milojević pomogla mi je da se uspešno spremim za Književnu olimpijadu i osvojim četvrto mesto – navodi ona.

Anin omiljeni predmet je latinski, a članica je i književne sekcije pošto u slobodno vreme voli da piše. U budućnosti sebe vidi kao doktorku, pa će zato upisati Medicinski fakultet.

– Upisaću medicinu zato što je to human poziv koji će izvući najbolje iz mene. Volela bih da moja specijalizacija bude iz psihijatrije, jer ću tako iskombinovati ljubav prema društvenim i prirodnim naukama. Verujem da će me taj poziv ispuniti jer volim da pomažem ljudima – ističe ona.

Dušica Dobrodolac, njena razredna i profesorka srpskog jezika, kaže da je konkurencija bila velika, a da je Ana odabrana zbog izuzetne marljivosti i kvaliteta koje nosi.

– Ponosna sam na sve učenike Gimnazije, i na svoje odeljenje koje je izuzetno. Anu smo odabrali zato što se ističe naučno istraživačkim radom, umetničkim stvaralaštvom, upornošću i posvećenošću svim predmetima podjednako. Ona iz škole izostaje samo zbog odlaska u Petnicu. Vrlo je strpljiva i skromna, poseduje osobine koje nisu tipične za današnje mlade ljude, pa zbog toga zaslužuje poštovanje svojih vršnjaka. Njeni istraživački radovi, koji su urađeni pravom tehnikom naučno – istraživačkog rada, doprineli su da lingvistička sekcija i prošle i ove godine dobije treće mesto na Republičkom takmičenju lingvističkih sekcija u Beogradu – navodi ona.

Direktorka škole Biljana Dačić uručila je Ani Marjanović Svetosavsku nagradu na Svetog Savu, a sada je iskoristila priliku da još jednom pohvali njen uspeh.

– Čestitam našoj svetosavskoj učenici na uspehu koji je postigla i želim joj sreću u budućem obrazovanju. Sigurna sam da će ona biti odlična studentkinja i da će se uspešno baviti svojim budućim pozivom – kaže ona.

M. Stanković

Dobitnica Svetosavske nagrade za ovu školsku godinu u kruševačkoj Gimnaziji je Ana Marjanović, učenica četvrtog razreda filološkog smera. Nastavničko veće odabralo je nju zbog izuzetnog uspeha ostvarenog na brojnim republičkim takmičenjima iz srpskog jezika, srpske književnosti, lingvistike, latinskog jezika i istorije - Veoma sam uzbuđena i srećna što sam dobitnica Svetosavske nagrade. Ovo priznanje mi mnogo znači jer je ono jedna od najvećih potvrda koje možemo dobiti za naš trud, rad i uopšteno zalaganje u školskim i u vanškolskim aktivnostima. Nagradu nisam očekivala i prijatno je iznenadila mene i moju porodicu. Drugovi i drugarice iz odeljenja su mi pružili dosta…

Review Overview

Rejting korisnika 3.83 ( 4 glasova)
x

Proveri i

Povećava se broj pregleda u kovid ambulanti

Od početka ove nedelje u kovid ambulanti dnevno se obavi oko 350 pregleda, s tim da je u ponedeljak pomoć ...

Nove mere kriznog štaba: u subotu u podne sve se zatvara do ponedeljka, srednjoškolci prelaze na onlajn nastavu

Na današnjoj sednici Kriznog štaba dogovoreno je pooštravanje protivepidemijskih mera, ali u mnogo manjem obimu od onog koji je tražio ...

Oaza mirisa i boja: Osmomartovska izložba cveća

Tradicionalna Osmomartovska prodajna izložba cveća, koju organizuje Javno komunalno preduzeće, otvorena je u foajeu Kruševačkog pozorišta. Posetioci mogu da pogledaju ...

Goodyear kupio Cooper tire, novi američki gigant u Kruševcu

Nakon što je nedavno saopšteno da američka multinacionalna kompanija za proizvodnju guma Goodyear kupuje kompaniju Cooper tire, čija jedna od ...

Korona ne posustaje, za dan 191 novi slučaj

U protekla 24 sata korona virus potvrđen je kod 191 lica, čime se ukupan broj zaraženih od početka epidemije popeo ...