Spasioci Gorske službe spasavanja Srbije dostavljali pakete pomoći u manastir i sela u opštinama Brus i Novi Pazar

Postavljeno: 02.05.2020

Prethodnih dana spasioci Gorske službe spasavanja Srbije odneli su pakete pomoći monahinjama manastira Gradac, kao i u desetak domaćinstava u udaljenim selima planine Rogozna, u okolini Novog Pazara. Nakon ove akcije, pripadnici Gorske službe nosili su i 40 paketa za meštane sela u okolini Krive Reke kod Brusa. Pakete sa osnovnim životnim namirnicama i sredstvima za higijenu obezbedila je kompanija Lidl. 

Putevi na planini Rogozna su veoma loši, neke od njih je i odnela voda, ili su raskopani pa je spasiocima GSS-a trebalo i po nekoliko sati da stignu do domaćinstava u zaseocima oko sela Kašalj, Strumce, Dragočevo. 

Najviše smo nosili pakete sa hranom i lekovima koje su ti ljudi ili poručili, ili je humanitarna pomoć od opštine i raznih donatora. Svima je prvo pitanje kad nas vide da li znamo do kada će sve da traje i kada će da se završi – rekao je Boško Mihailović, spasilac Gorske službe spasavanja iz Novog Pazara.

Gorska služba spasavanja (GSS) Srbije je dobrovoljna organizacija čiji je osnovni cilj pomoć i spasavanje u nepristupačnim planinskim i urbanim uslovima. Osnovali su je 1952. godine osnovali iskusni alpinisti, dok danas Gorsku službu spasavanja čini oko 250 aktivnih spasilaca, od kojih su mnogi iskusni planinari, visokogorci, alpinisti, sportski penjači, speleolozi, ronioci, skijaši i paraglajderisti.

Zakonom o vanrednim situacijama, Gorska služba spasavanja Srbije je definisana kao strateški partner Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije za izvođenje spasavanja na nepristupačnim terenima. 

GSS Srbije je članica međunarodne spasilačke organizacije za površinsko spasavanje – IKAR-CISA, kao i međunarodne spasilačke organizacije za spasavanje u podzemlju – ECRA.  

Ostale vesti

back-to-top