Gradski Štab organizuje prevoz donatora krvne plazme do Beograda

Postavljeno: 02.05.2020

Kruševac se uključuje u akciju “Doniraj plazmu, spasi nekom život” koja se u iščekivanju vakcine i odgovarajućih lekova, koristi za lečenje teže obolelih od novog korona virusa. Štab za vanredne situacije doneo je odluku da prihvati organizaciju prevoza donatora krvne plazme sa teritorije grada Kruševca do Instituta za transfuziju krvi Beograd. Grad će snositi i troškove prevoza donatora.

Akcija “Doniraj plazmu i spasi nekom život” pokrenuta je na nacionalnom nivou, a do sada joj se odazvalo više od 300 potencijalnih donora, kako prenosi agencija Tanjug.  Krvnu plazmu može da donira osoba koja ima dva negativna testa na virus korona, a zatim je neophodno da prođe 21 dan kako bi bila u prilici da donira plazmu.

Takođe, krvnu plazmu doniraju osobe stare između 18 i 60 godina koje imaju više od 60 kilograma i nemaju neka druga oboljenja.

U ovom trenutku se krvna plazma može donirati u Institutu za transfuziju krvi u Beogradu i Zavodu za transfuziju krvi Vojvodine. 

Uz ocenu da je interesovanje donatora veliko, u ovim institucijama očekuju da će nekoliko narednih nedelja biti udarne i poručuju da je procedura davanja plazme, iako nešto duža od davanja krvi, podjednako bezbedna za davaoce, 

Svaki dobrovoljni davalac krvne plazme, kao i kod davanja krvi, najpre popunjava upitnik, zatim prolazi lekarski pregled i određene analize, kao što su određivanje krvne grupe, kompletna krvna slika, biohemijske analize, skrining antitela, markeri krvlju prenosivih bolesti, elektroforeza proteina… Potom se priključuje na aparat koji iz krvi izdvaja krvnu plazmu i ta procedura traje od 40 do 60 minuta. 

Štab za vanredne situacije grada Kruševca je u zaključcima na poslednjoj sednici prihvatio da organizuje odlazak potencijalnih donatora u Institut za transfuziju u Beogradu i plati troškove nihovog prevoza.

Direktorka Opšte bolnica u Kruševcu nedavno je izjavila da je Bolnica počela testiranja pacijenata iz zdravstvenih stanica na antitela. Rekla je i da će korišćenje krvne plazme u lečenju pacijenata najpre krenuti na Infektivnoj klinici u Beogradu i u klinikama u univerzitetskim centrima, te da je kruševačka bolnica spremna da sve novine prihvati i primeni u našoj sredini i na našim pacijentima.

N.B.

Ostale vesti

back-to-top