Sa 70 godina i dalje osvaja planinske vrhove

Postavljeno: 09.07.2022

Dragan Lazić (70) iz Trstenika planinarstvom se bavi deceniju i po, a samo u prošloj godini prepešačio je preko 700 kilometara i popeo na skoro pedeset planinskih vrhova. Sa vrha Maglića (2.386 metara) poslao je pozdrav svom sugrađaninu Milenku Sebiću, osvajaču bronzane medalje na Olimpijadi u Tokiju

Nekada uspešan sportista a danas pasionirani planinar, Trsteničanin Dragan Lazić, za 15 godina uspeo je da ostvari čak 15 noćnih penjanja na Rtanj, a samo u prošloj godini osvojio je 48 planinskih vrhova u Srbiji i Bosni i Hercegovini.

-Za planinarstvo sam se opredelio da bih produžio svoju sportsku karijeru, a i više odgovara penzionerskom životu u odnosu na druge sportove. To je sport koji promoviše zdrav život, boravak u prirodi, rekreaciju, druženja i prijateljstva… Kada ostvarim zacrtani cilj i ispenjam neki vrh osećam se božanstveno. Pravo raspoloženje se rečima ne može opisati, već se mora doživeti- kaže Lazić.

Planinarstvom je rekreativno počeo da se bavi u PSD “Ljukten” iz Trstenika. Između ostalog, ispenjao je Olimp, Musalu (Bugarska)- najviši vrh Balkana, Vihren (Bugarska) – treći vrh Balkana, Atos na Svetoj Gori, Maglić (BiH)…

Tokom prošle godine imao je 718 kilometara pešačenja na planini, a sa vrha Maglića i 2.386 metara poslao je pozdrav za Milenka Sebića, osvajača bronzane medalje na Olimpijadi u Tokiju. Planinarsku aktivnost, sa mnogo uspeha, nastavio je i u ovoj godini.

Ovaj uspešan planinar u mladosti je igrao rukomet za “Petoletku”, klub koji je svojevremeno proglašen za klub veka u Trsteniku, jer je 1961. igrao u polufinalu Kupa Jugoslavije zajedno sa Zagrebom, Crvenom zvezdom i Borcem iz Banjaluke.

Odigrao je 413 zvaničnih utakmica za svoj klub, a na 233 je bio kapiten. Igrao je 18 godina i dobio zahvalnicu SO Trstenik za višegodišnji doprinos sportu u Trsteniku. Položio je trenerski i sudijski ispit i nastavio bavljenje rukometom u novim ulogama. Sudio u Srpskoj ligi, u svom klubu je bio pomoćni trener u prvom timu, a bio je i delegat u Drugoj ligi SRJ.

Lazić je bio i dugogodišnji dobrovoljni davalac krvi, dragocenu tečnost koja život znači dao je čak 92 puta i dobio brojna priznanja u Srbiji i Sloveniji , te zahvalnicu opštine Trstenik.

Dugogodišnji je i član Kluba likovnih stvaralaca Trstenika, izlagao je na grupnim izložbama u više gradova i osvajač je brojnih nagrada za autorska dela.

Nakon Uvca, koji je sledeći izazov za Lazića, nekada uspešnog rukometaša, višestrukog davaoca krvi i likovnog umetnika, danas uspešnog planinara čekaju verovatno neki novi izazovi. Uz planinarski pozdrav „vedro“ želimo mu puno lepih pogleda sa visine. Ž.M.

 

Ostale vesti

back-to-top