Planinar i sportista sa umetničkom dušom

Postavljeno: 16.07.2023

Izložbu fotografija Dragana Lazića sa višegodišnjih planinarenja po Srbiji u Likovnom salonu Doma kulture u Trsteniku otvorio je akademski slikar Miroljub Filipović Filimir

– Rukomet je kriv za sve ovo što se događa. Kao dečak počeo sam da se bavim sportom, izbor je pao na rukomet, koji me naučio da budem uporan, istrajan i da se nikada ne predajem. Posle rukometa sam se bavio atletikom, odnosno trčanjem na uličnim trkama, a zatim sam se pre 25 godina okrenuo planinarenju.

Zahvaljujući sportu obišao sam brojne destinacije, koje ne bih video kao obični građanin. Da pomenem samo neke: Olimp (Grčka), Atos (Sveta Gora), Musala (Bugarska), Midžor (2169 m) – Stara Planina. Bilo je raznih situacija, zgoda i nezgoda sa mog planinarenja.

Recimo, Ostrovica kod Gornjeg Milanovca je destinacija u kojoj je život ugrožen zbog uspona od 90 stepeni i posebno teškog silaska gde je veliki rizik, jer ako promašiš šip otišao si u ambis i nema ti spasa, a nadmorska visina je samo 800 metara – kaže Dragan Lazić.

Dragan Lazić je višegodišnji član Kluba likovnih stvaralaca Trstenika KLIS-a, više puta je nagrađivan za fotografije, koje su većinom nastajale spontano, ali imaju dokumentacionu i umetničku vrednost.

Izložba je deo projekta KLIS-a pod nazivom „Obojimo život“ iz oblast kulture, koji je podržan od strane Opštine Trstenik. U okviru ovog projekta predviđena je likovna kolonija početkom avgusta, a krajem godine i redovna jesenja izložba KLIS-a.

Ž. M.

Ostale vesti

back-to-top