Trsteničko pozorište najbolje u zemlji

Postavljeno: 09.07.2022

Predstava “Srpska drama” Siniše Kovačevića u režiji Miloša Miloševića Šike, a ua koprodukciji Udruženja građana “Trsteničko pozorište” i Dramskog studija KUD “Vuk Karadžić” iz Grabovca, ušla je u osam najboljih u našoj zemlji i plasirala se na 65. Republički festival amaterskih pozorišta Srbije u Kuli.  

U konkurenciji osam predstava iz cele Srbije trstenički projekat se okitio sa šest nagrada i stekao prava na učešće na regionalnom Festivalu festivala, koji se ove godine održava po 65. put u Trebinju.

Komad “Srpska drama” osvojio je prvo mesto i zlatnu plaketu i još pet nagrada. Nagrada za najbolju režiju dodeljena je Milošu Miloševiću Šiki, nagrada za glavnu mušku ulogu pripala je Dušanu Joviću za ulogu Obrada Srećkovića seljaka u toj predstavi, nagrada za mušku epizodnu ulogu uručena je Andreju Jovanoviću za ulogu Milana Srećkovića, vojnika JNA. Trstenički amaterski ansambl je osvojio i nagradu za scenski govor, a Vasilije Petrović je nagrađen za scenografiju u ovoj ubedljivo najboljoj predstavi na Festivalu.

Na regionalnoj smotri pozorišnih amatera u Trebinju učestvuju pobednici iz republika bivše SFRJ.

Mi nastupamo 25. jula, a festival traje od 20 do 26. jula. Predstava je urađena bez finansijske podrške opštine Trstenik, a uz donatorstvo ljudi dobre volje, u prvom redu kompanije “Eterika”, koja je stalni pokrovitelj našeg pozorišta i uglednog preduzetnika Gorana Boškovića, predsednika Aero kluba u Trsteniku. Zbog nerazumevanja nadležnih u Narodnom univerzitetu Trstenik, premijera predstave nije održana u našem gradu, već u Kulturnom centru u Vrnjačkoj Banji. Trstenička premijera ove predstave, zbog velikog interesovanja građana, održaće se na otvorenoj sceni “Avlija” u dvorištu kuće Katića nekoliko dana pre odlaska na Festival u Trebinje– kaže Miloš Milošević Šika.

Prema rečima Slađane Radivojević, predsednice Upravnog odbora UG “Trsteničko pozorište”, ovaj ansambl je prošle godine ostvario vanserijski uspeh u Trebinju, jer je on jedini uspeo, posle trideset godina, da ostvari ubedljivu dvostruku pobedu – glasovima publike i odlukom žirija.

Nismo imali adekvatne uslove za nastavak rada. Naravno, to nas nije zaustavilo. Samostalno smo se organizovali kao udruženje građana i nastavili istim tempom. Podela uloga u “Srpskoj drami” je bila takva da se stiče utisak da je Siniša Kovačević video naše glumce i po njima pisao dramu. Pozorište su u prvom planu ljudi, akteri predstava, a to smo dokazali svojim radom i ostvarenim uspehom i bez zgrade, bez opreme i drugih uslova, koji su nam uskraćeni, a programski i moralno nam pripadaju- kaže čelnica ove pozorišne trupe.

Multimedijalnu umetnik Miloš Milošević Šika o “Srpskoj drami” rekao je i ovo:

Pokušao sam da ovu Kovačevićevu, ne samo najbolju dramu u svome opusu (makar ja tako mislim), nego i jednu od najznačajnijih srpskih drama u drugoj polovini dvadesetog veka, a u čast stogodišnjice trsteničke pozorišne scene, oživim na „daskama koje život znače“. Svakako, to ne bih mogao učiniti da iza mene, ili ispred, nisam imao predivnu glumačku ekipu Trsteničkog pozorišta, na čelu sa već prekaljenim Dušanom Jovićem Ćuletom (Obrad Srećković).

Od prve čitalačke probe (24. februar), pa sve do pretpremijere (28. maja ) bila mi je naum i velika želja, da u ovom evropskom suludom i sumanutom ratnom vremenu, napravim srpsku antiratnu dramu sa iskrenim i molitvenim željama da u Srbiji nikada više ne zapuca ratna puška. Koliko sam u tome uspeo, neka publika to proceni– istakao je reditelj ove vrhunske predstave.

Predpremijera “Srpske drame” igrana je krajem maja u prepunoj sali Doma kulture u Grabovcu, kada je predstavu gledao i selektor 63. Festivala amaterskih pozorišta Srbije, poznati reditelj Dragan Jović Jovičić, koji je istu predložio Umetničkom savetu Festivala u Kuli.

Ž. Milenković

Foto: Trsteničko pozorište

Ostale vesti

back-to-top