+381 64 812 51 81
Naslovna » Društvo » Rasprava o podizanju spomenika knezu Lazaru: Oštrenje patriotizma

Rasprava o podizanju spomenika knezu Lazaru: Oštrenje patriotizma

Predlog odluke o podizanju Spomenika knezu Lazaru u centru novog naselja na Starom aerodromu izazvao je neočekivano oštru polemiku na današnjem skupštinskom zasedanju. Inicijativa odbornika Saše Anđelkovića iz opozicionog DSS-a da se odluka odloži i predlog stavi na javnu raspravu u kojoj će se čuti mišljenje stručne i opšte javnosti, izazvala je oštre komentare vladajuće većine, a naročito gradonačelnice iz čijeg se obraćanja moglo „pročitati“ da je ovaj predlog u najmanju ruku nepoštovanje osnivača grada

– Mi iz Demokratske stranke Srbije smatramo da podizanje spomenika osnivaču grada ne može da zavisi samo od skupštine, već da takvu odluku treba doneti tek nakon sprovedene stručne i javne rasprave u kojoj bi se stručnjaci i građani izjasnili o podizanju još jednog spomenika pored već postojećih. Zato predlažemo da se ova tačka dnevnog reda odloži, a da se javna rasprava raspiše odmah po završetku skupštine.

Tako je odbornik Saša Anđelković obrazložio stav opozicionog DSS-a, koji je, pak izazvao predstavnike vladajućih odborničkih grupa, pa čak i gradonačelnicu da reaguju, dajući jednoj odborničkoj ideji da se proveri stav javnosti i struke, predznak nepatriotskog čina.

Započeo je Zoran Radojević, šef odborničke grupe Pokreta Kraljevina Srbija, rekavši da je ovaj pokret na izborima u Kruševcu nastupio sa sloganom „Za Lazarev Kruševac, za kraljevinu Srbiju“, te da taj slogan pokazuje koliko pokret poštuje osnivača grada i podržava ovu ideju.

– Podizanje spomenika srpskim srednjovekovnim vladarima, ktitorima i rodoljubima u gradu Kruševcu, a mislim na spomenik kneginji Milici, despotu Stefanu Lazareviću, kao i knezu Lazaru, potpuno je u skladu sa politikom POKS-a koji neguje srpsku monarhističku tradiciju – rekao je Radojević, dodajući da, ako bi glasali protiv ove ideje, to značilo da ne podržavaju sami sebe.

Za reč se javio i odbornik vladajuće koalicije Slađan Jevtić, koji je ocenio da „svi imamo čast da doživimo 650 godina osnivanja grada“ i da je, pored rekonstrukcije trga, prihvatljivo grad za taj jubilej dobije spomenik kojim bi se odužio osnivaču. Takođe je rekao lokacija stari aerodrom slovi za Centar tri i da mu je ovakav spomenik potreban kao specifično obeležje.

Da će odbornici SPS-a i Jedinstvene Srbije glasati za izgradnju spomenika knezu Lazaru izjavio je i šef ove odborničke grupe, Milutin Tasić, ocenjujući da je to odluka „koja ima za cilj poštovanje tradicije i pokazuje da će Srbija i Kruševac biti u dobrim rukama“.

I u trenutku kada je izgledalo da je rasprava okončana, javila se gradonačelnica Jasmina Palurović jer je, kako je rekla, osetila potrebu da to učini. Rekla je potom da je „prosto neverovatno da smo pored ovako važnih tačaka kojima treba olakšamo funkcionisanje grada, doveli u pitanje postavljanje spomenika osnivaču grada Kruševca“, a onda ocenila da nema potrebe da se objašnjava koliko je podizanje spomenika knezu Lazaru važno za Kruševac i za Kruševljane, „a i za vas koji niste za to, jer da nije bilo njega ne bi bilo ni vas“.

Imenjući ih kao Pokret „Metla“, nesigurna da se baš tako zove i uz opasku predsednika Skupštine „ako postoji“ Palurovićka je „očitala“ opozicionim odbornicima Demokratske stranke Srbije:

– Stvarno sam iznenađena da je se odlaže ovako nešto važno. Dogodine je obeležavanje 650 godina grada Kruševca, u materijalu vidite i stručnu komisiju koja se sastoji iz veoma stručnih i eminentnih ljudi koji će odlučivati o izboru i o delu kako će izgeledati spomenik na jednoj novoj lokaciji kao što je aerodrom, ne želim da vas podsećam ni kako je u nekom ranijem periodu izgledala ta lokacija, a sada možemo sa ponosom tu da stavimo i spomenik našeg osnivača… Građani će ativno biti uključeni u ceo proces izbora i stvarno ste me iznenadili, onako, vrlo neprijatno, da želite da se odloži podizanje spomenika osnivaču grada Kruševca posle 650 godina.

Ovaj emotivni završetak govora gradonačelnice odbornici su propratili aplauzim i, naravno, odbacili predlog DSS-a.

Inače, ideja da se u naselju Stari aerodrom izgradi Spomenik knezu Lazaru nije nova. Objavio ju je letos, prilikom otvaranja Spomenika despotu Stefanu na Kosturnici direktor BIA Bratislav Gašić, koji je tada u rukama držao i maketu budućeg spomenika.

N.B.

Predlog odluke o podizanju Spomenika knezu Lazaru u centru novog naselja na Starom aerodromu izazvao je neočekivano oštru polemiku na današnjem skupštinskom zasedanju. Inicijativa odbornika Saše Anđelkovića iz opozicionog DSS-a da se odluka odloži i predlog stavi na javnu raspravu u kojoj će se čuti mišljenje stručne i opšte javnosti, izazvala je oštre komentare vladajuće većine, a naročito gradonačelnice iz čijeg se obraćanja moglo „pročitati“ da je ovaj predlog u najmanju ruku nepoštovanje osnivača grada - Mi iz Demokratske stranke Srbije smatramo da podizanje spomenika osnivaču grada ne može da zavisi samo od skupštine, već da takvu odluku treba doneti…

Review Overview

Rejting korisnika 4.24 ( 8 glasova)

Jedan komentar

  1. Izgleda odbornici vladajuce vecine nisu upoznati da u Krusevcu vec postoji spomenik knezu Lazaru bas na mestu gde je bio Lazarev grad, bas gde i treba da bude. Sto se tice aerodroma, posto je tamo vec nachokeren rashodovani avion, mozda bi trebalo podici spomenik Lajki?!

x

Proveri i

Knjige koje svi treba da pročitamo

I ovog vikenda predstavljamo vam prikaze tri knjige po izboru Vesne Pešić, profesorke srpskog jezika i književnosti1. Ivo Andrić – ...

Počinje TIN FEST

U ponedeljak u 19 sati, u Beloj sali Kulturnog centra, biće otvoren četrnaesti Festival srednjoškolskog teatra TIN FEST.Ovogodišnji festival odlikuje ...

Milivoje Petrović, pčelar iz Štitara o aprilskim radovima u pčelinjaku: Priprema pčela za bagremovu pašu

Milivoje Petrović ima oko 250 pčelinjih društava, a pčelari u svom selu i u Velikom Grkljanu, na padinama Velikog Jastrepca. ...

Stonotenisere Napada i dalje u trci za titulu: U nedelju derbi koji se ne sme izgubiti

Kruševački stonoteniseri uspeli su da u Užicu nadoknade rezultatski minus i pobede Jedinstvo sa 4:3, osvojivši važne bodove koji ih ...

Iz Napretka poručuju: Očekujemo pobedu protiv Mačve!

U 31. kolu Super lige Srbije, Napredak u Kruševcu u ponedeljak igra protiv Mačve. U ekipi pred tu utakmicu vlada ...