Izložba „Žene na dvoru kneza Lazara“

Postavljeno: 28.06.2022

U okviru manifestacije Vidovdan 22, Narodna biblioteka Kruševac priredila je izložbu “Žene na dvoru kneza Lazara”, koja obuhvata period s kraja 14. i početka 15. veka

Izložba obuhvata publikacije iz fonda ovdašnje Biblioteke koje se odnose na period nakon Kosovske bitke, u vreme kada su žene, spletom nesrećnih okolnosti, postajale suverene vladarke. Pažnja je do sada uglavnom bila usmerena na kneza Lazara, despota Stefana i kosovske junake, pa je odabir ove teme bio način da se o hrabrim ženama sa kruševačkog dvora sazna nešto više.

– Nakon pada srpskog carstva, Milica je upravljala u ime svog maloletnog sina Stefana, budućeg despota. U pronađenim poveljama i pismima iz dubrovačkih arhiva, Milici se obraćaju kao gospođi. Ista sudbina zadesila je i njene ćerke, koje su politički udavane u cilju osnaživanja tadašnje države. Veliki oslanac, Milica i njene ćerke nalazile su u monahinji Jefimiji, udovici despota Uglješe Mrnjavčevića. Žene tog doba morale su da vode muške poslove, pa su ih često nazivali mužastvenim – rekla je direktorka Narodne biblioteke Kruševac, Snežana Nenezić.

Izložba je početak regionalnog projekta o ženama na dvoru kneza Lazara. Građa će biti dopunjena iz fondova drugih biblioteka, pa će izložba, za proslavu sledećeg Vidovdana, biti bogatija.

– Prvi put se bavimo ovom temom i ovo će biti naš rad u narednom periodu. Do sada smo uvek posmatrali muškarce, a nismo videli žene koje su imale velike uloge i koje su diplomatijom morale da izađu na kraj sa mnogo jačim protivnicima – objasnila je direktorka Snežana Nenezić za KruševacGrad.

Izložba će u holu Narodne biblioteke biti otvorena za sve posetioce do kraja jula.

J.A.

Ostale vesti

back-to-top