Danas je Vidovdan – Dan Kruševca

Postavljeno: 28.06.2022

Veliki verski i nacionalni praznik, Vidovdan, Kruševac obeležava kao Dan grada.

Jutros se u crkvi Lazarici služi sveta arhijerejska liturgija, nakon koje će uslediti litija i pomen.

Tačno u podne kod Spomenika kosovskim junacima će biti održana ceremonija polaganja venaca i odavanja počasti kosovskim junacima, a venac polaže izaslanica predsednika Srbije, ministarka za rad, zapošljavanje  i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević.

Nakon toga cveće će položiti direktor Bezbednosno informativne agencije, Bratislav Gašić, predstavnici Grada, delegacija gradova pobratima, više udruženja.

Ranije jutros predstavnici Grada i više institucija položili su vence i cveće na Slobodištu, potom kod Spomenika na Fontani te kod Krsta na Bagdali.

Danas u 13 časova će biti otkriven somenik Stanislavu Biničkom, koji se nalazi na platou ispred Doma sindikata. Spomenik je podignut povodom 150 godina od rođenja slavnog srpskog kompozitora, koji je rođen u Jasici.

Za 18 i 30 je predviđena svečana sednica Skupštine grada na kojoj će Milošu Neneziću, direktoru „Trajal korporacije“, biti uručena Vidovdanska nagrada. Istovremeno će dobitnicima biti uručene plakete i pohvale, kojih je ove godine dvadeset.

U 20 časova, na glavnom gradskom trgu, orkestar Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“ održaće koncert, a sat vremena kasnije će na istom mestu biti izvedena prva srpska opera „Na uranku“, inače čuveno delo upravo Stanislava Biničkog.

Oko 22 sata „Trajal korporacija“ će prirediti vatromet u centru grada.

Podsetimo da su, u susret Vidovdanu, tokom juna održavani brojni kulturni, umetnički programi, promocije, izložbe, književne večeri. Organizovani su nagradni konkursi i kvizovi, dodeljene su nagrade najboljim đacima, te poklon vaučeri porodicama sa troje i više dece. Održana su, takođe, mnoga sportska takmičenja, koja su okupila brojne učesnike, sportiste, ali i rekreativce, različitih starosnih dobi.

J.B.

Ostale vesti

back-to-top